Zelf eenvoudig de afgifte berekenen van uw vloerverwarming

Als u als installateur een vloerverwarmings- en koelingssysteem installeert moet u garanties afgeven dat het systeem de ruimte op temperatuur brengt en houdt. U wilt bijvoorbeeld weten: ga ik de temperatuur van 20°C halen of moet er een aanvullend systeem worden toegepast? In dit blog de uitleg: welke factoren hebben invloed op de afgifte (en opname bij koeling) en hoe kunt u zelf eenvoudig berekenen wat de afgifte is in de specifieke situatie van uw klant?

Verschillende factoren zijn van invloed op de afgifte en opname van een vloerverwarmings- en koelingssysteem. Dat varieert van de vloeropbouw (vloerafwerking, type afwerkvloer, dikte afwerkvloer en isolatie) tot het ontwerp van het vloerverwarmingssysteem en de watertemperatuur. Op onze site staat een tool waarmee u eenvoudig zelf de afgifte berekent voor een specifieke situatie . Als u daar alle factoren invult rollen zo de afgifte en opname eruit. Hieronder de uitleg.

Factor 1: ontwerp vloerverwarmings- en koelingssysteem
Wij ontwerpen een vloerverwarmings- en koelingssysteem altijd naar behoefte. We kijken wat er nodig is voor de specifieke situatie. Zowel wat betreft het type, als wat betreft het legpatroon.

Factor 2: de watertemperatuur

Onze keuzes worden daarin onder meer bepaald door de temperatuur van het water dat het systeem krijgt aangeleverd. Wordt het bijvoorbeeld aangesloten op stadsverwarming of een warmtepomp? Is de watertemperatuur van het water dat aan het systeem wordt geleverd heel hoog of wat lager? Bij een hogere temperatuur leggen we de leidingen bijvoorbeeld verder uit elkaar, bij een lagere temperatuur dichter bij elkaar.

Zaken zoals of uw systeem naast verwarmt ook koelt, de hart op hart afstand en het type buis, hebben dus allemaal invloed op de afgifte. Dit zijn dan ook de eerste gegevens die u invoert in onze online tool. Vervolgens voert u de gewenste ruimtetemperatuur in, de aanvoertemperatuur verwarmen en de retourtemperatuur verwarmen.

Factor 3: de vloeropbouw

Uiteraard heeft de vloeropbouw ook invloed op de afgifte. Zowel het type afwerkvloer, de dikte van de afwerkvloer, de vloerafwerking en eventuele isolatie spelen daarbij een rol.

Wat voor afwerkvloer?
Een zandcement dekvloer is poreus en bevat veel lucht. Het geleidt de warmte daardoor minder goed. Een anhydriet dekvloer daarentegen, is heel compact, bevat bijna geen lucht en geeft daardoor een veel betere afgifte (en opname bij koeling).

Om de geleiding bij een zandcement dekvloer te verbeteren kunt u twee dingen doen. U kunt een toevoeging door het zandcement (laten) mengen, waardoor het homogener wordt qua structuur (er is minder lucht, het versterkt en verbetert de afgifte). Of, de duurdere optie, u legt het systeem dichter op elkaar. Meer leidingen in de vloer zorgen voor meer afgifte.

Wat is de dikte van de afwerkvloer?

De dikte van de afwerkvloer heeft vervolgens ook invloed. Hoe dikker, hoe minder afgifte, maar te dun kan ook niet, want u wilt natuurlijk wel een egale verdeling van de temperatuur. Bij een te dunne vloer ontstaat een zebra-effect, waarbij de vloer warmer wordt op de plekken waar de leidingen onder de vloer lopen. Voor een ruimtetemperatuur van 20°C is een dekking van 3 cm boven de leiding ideaal. Uiteraard is de bouwkundig aannemer verantwoordelijk voor de garantie op de vloer, dat deze sterk genoeg is en niet gaat scheuren.

Welk type vloerafwerking?
Als laatste hebben de aanwezigheid van eventuele isolatie en de vloerafwerking invloed. In principe houdt elke vorm van vloerafwerking warmte (of in geval van koeling, koude) tegen, behalve een tegelvloer. Hoeveel warmte of koude dat is hangt af van de Rc-waarde van zo’n vloerafwerking, die wordt verstrekt door de leverancier. Voor linoleum is die bijvoorbeeld weer anders dan voor parket of tapijt (in dit blog meer over het combineren van vloerafwerking met vloerverwarming).

Heeft u alle gegevens ingevuld in de online tool voor afgifteberekening
, dan ziet u direct de afgifte van het vloerverwarmings- en koelingssysteem in beeld.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op of plaats uw vraag onder dit blog!


Publicatiedatum: 1 december 2015
Deel deze pagina via:
Plaats een reactie
Voer uw gegevens in en verstuur uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bijdrage van:Jan Kreiter
Manager Binnendienst en Engineering
Niks meer missen?

Schrijf je dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.