Universiteit Amsterdam - Cultureel Centrum

Vanwege de herontwikkeling van het Roeterseiland heeft de Universiteit van Amsterdam besloten om de voormalige diamantslijperij te transformeren in een cultureel centrum. Het voormalig fabriekscomplex bestaat uit 8 bouwdelen (1845 – 1925) die deels worden gerenoveerd en deels vervangen door nieuwbouw. De nieuwbouw biedt ruimte voor functies waaraan bijzondere eisen ten aanzien van geluid en ruimte worden gesteld, zoals de muziekstudio’s, de theaterzaal en de muziekzaal.

De nieuwbouw ligt verstopt achter een te behouden monumentale gevel aan de Nieuwe Achtergracht. In de voormalige voor- en achterfabriek worden de overige functies gehuisvest, zoals het café, kantoren, ateliers, workshop- en projectruimten. De functies zijn georganiseerd rond een binnenplaats en vide. In het verlengde van de binnenplaats tussen de gerenoveerde voor- en achterfabriek ligt een centrale vide in de nieuwbouw.

De hoge ruimte is een infrastructureel knooppunt waarin de entreehal, trappen, bruggen, foyers en luchtkanalen te zien zijn. Het zichtbaar maken van de luchtbehandeling installatie in de vide is een beeldende referentie aan de industriële historie van het complex. Achter de te behouden gevel aan de Nieuwe Achtergracht wordt een nieuwe ‘binnengevel’ geplaatst om geluid uit de muziekzalen te weren. Deze ‘binnengevel’ is aan de buitenzijde zichtbaar doordat de raamopeningen hierin iets kleiner zijn dan de raamopeningen in de monumentale ‘buitengevel’. Hierdoor wordt manifest dat achter de te behouden gevel van het voormalige fabriekscomplex een nieuw element is toegevoegd.

Amsterdam

Burgers Ergon B.V. Installatietechniek

2011

Werken

Nieuwbouw en renovatie

1.500 m²

Vloerverwarming

Deel deze pagina via:
Meer weten over dit project?

Wilt u uitgebreide informatie of advies over uw project? Bel 078 - 6510640 of vul het formulier in.