De innovatieve Laevo past helemaal in ons MVO beleid

De innovatieve, rugondersteunende Laevo past helemaal in ons MVO beleid


Het jonge bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de Laevo noemt het zelf een exoskelet, wij noemen het hier een harnas. We weten eigenlijk niet waarom, want dat klinkt heel bewegingsbeperkend, terwijl de Laevo dat juist niet is. Rob: “De Laevo werd onlangs tijdens een TBI-dag gepresenteerd. We vroegen al onze monteurs de Laevo uit te proberen en schaften er na de positieve reacties direct twee aan. Blijven de monteurs positief, dan dragen ze er straks allemaal een."

Scherp zijn op nieuwe dingen
Ons MVO beleid schrijft al meer dan een decennium expliciet voor dat alle nieuwe ontwikkelingen gericht moeten zijn op de duurzame inzetbaarheid van onze mensen.

Rob: “Het mooie van dat beleid is dat we echt scherp zijn op nieuwe dingen en er niet voor terugdeinzen om hier flink in te investeren. De Laevo is hiervan een voorbeeld, maar onze eigen afdeling productontwikkeling is er ook continu mee bezig.”

Oud worden zonder klachten
“Al onze monteurs moeten oud kunnen worden zonder klachten. Zo boren we steeds minder bij de montage van vloerverwarming, om het vrijkomen van fijnstof zoveel mogelijk te beperken. We gebruiken in plaats daarvan speciale lijm of bevestigingsnetten.”

“We gebruiken kunststof in plaats van staal, omdat dit materiaal veel lichter is. En steeds vaker prefabriceren we het hele patroon van een vloerverwarming in onze fabriek, onder prettige werkomstandigheden. We vouwen het daarna samen, brengen het naar de bouwplaats en hoeven het daar alleen nog maar te leggen.”

Hoe preciezer, hoe duurzamer
“Daarmee werken we overigens ook aan afvalreductie. Hoe minder stukken leiding we op de bouwplaats overhouden, hoe beter. Dat betekent immers minder transport en minder recycling. Onze engineering afdeling tekent alles dan ook heel precies uit. Hoe preciezer te voorbereiding, hoe duurzamer.”

Niveau vijf op de CO2 prestatieladder
“Het meest trots ben ik in dat opzicht misschien wel op ons eigen gebouw. We staan nog steeds in de top 20 van meest energiezuinige gebouwen van Nederland, terwijl het 13 jaar geleden al is gebouwd. We maken gebruik van warmte-koudeopslag in de bodem (vier bronnen van 125 meter diep), wind- en zonne-energie en allerlei domotica toepassingen in onze verlichting.”

“Dat we dat toen al zo hebben bedacht zegt veel over hoe belangrijk we het vinden. We schoten vijf jaar geleden ook van niks naar niveau vijf op de CO2 prestatieladder toen we onze certificering kregen. Dat was nog nooit vertoond.”

Niet omdat het moet
“MVO is inmiddels een beetje een hype. En veiligheid op de bouwplaats is echt een thema geworden, terwijl het eigenlijk nog niet eens zo lang geleden is dat zaken als bouwhelmen en veiligheidsschoenen niet verplicht waren. Het is goed dat hier verandering in is gekomen, maar ik denk dat het belangrijkste is dat dit in de genen zit van je bedrijf. Dat je het niet doet omdat het moet, maar omdat je het belangrijk vindt.”

“Laatst hoorde ik toevallig een gesprek tussen twee collega’s over een nieuw project. Het ging over een speciale leiding die we passend moesten maken. Hun conclusie was: ‘Dat is niet duurzaam, dus dat doen we niet’. Dat moet je tenslotte ook durven, nee zeggen als het niet bij je past. En vervolgens natuurlijk meteen een duurzaam alternatief bedenken!”

Publicatiedatum: 17 september 2015
Deel deze pagina via:
Plaats een reactie
Voer uw gegevens in en verstuur uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bijdrage van:Rob Heuperman
Directeur
Niks meer missen?

Schrijf je dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.