Doel: over 3 jaar doen wij 70% van ons tekenwerk in Revit

Of is dat niet ambitieus genoeg?

BIM,de bouw praat er al jaren over, maar echt goed van de grond kwam het steeds niet. Sinds ongeveer 2 maanden merk ik hierin een omslag. Steeds meer grote aannemers en installateurs zetten in op BIM en trekken daar andere partijen in mee. Ik geloof dan ook dat je de boot mist als je hetnu nog blijft aankijken, omdat je denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. Wij geven daarom gas op Revit en BIM, met als doel om over 3 jaar70% van ons tekenwerk te doen in Revit. Of is dat misschien nog niet ambitieus genoeg?

Jarenlang hielden veel partijen het af. Nu nog steeds trouwens. Vanuit de overtuiging van het zo snel niet zou gaan metBIM wilden veel bedrijven er niet in investeren.

Dat gold tot 2jaar terug ook voor WTH. We werkten al meer dan 30 jaar in AutoCad. Danstap je niet zomaar over. Je weet immers niet of dit het zal zijn. Of modelleren in Revit dé nieuwe manier van werken wordt. Die vraag is voormij nu passé. Dit is zeker de nieuwe manier van werken. Daarom geven wij gas op Revit en BIM.

Direct omzetten in 3D
Wewerken zoals gezegd 2 jaar met BIM en tekenen sinds die tijd in Revit als onze opdrachtgevers daar om vroegen. Dat begon bescheiden met het aanleveren van onze productfamilies, maar omvatte steeds vaker ook complete vloerverwarmingssystemen.

Dat breiden we nu uit. Nieuw ontwikkelde producten of verdelers zetten we direct om in een Revit family, ook als onze opdrachtgevers daar nog niet om vragen. En het digitaal maken van complete vloerverwarmingssystemen bieden we proactiefaan, waarbij we zowel de leidingen als de verdelers modelleren, om het onze opdrachtgevers makkelijk te maken.

Omscholing is nodig
Datvraagt om aanpassingen binnen onze organisatie. Tekenen in Revit is compleet anders dan tekenen in AutoCad. Alles moet in 3D exact op de goede locatie en hoogte staan. Heeft een installatie niet precies de juiste coördinaten, dan belandt deze misschien wel half buiten het gebouw. We hebben dan ook een nieuwe modelleur aangenomen met heel veel 3D ervaring en onze huidige tekenaars scholen we ook om.

Van leverancier naar leverancier/coördinator
Wezien ook dat onze rol in projecten verandert van leverancier naar leverancier/coördinator. Bouwen met behulp van BIM betekent immers: iedereen vanaf het begin betrekken en het complete gebouw al in 3D ontwerpen voordat je gaat bouwen. Zodat je eventuele problemen al voorafkunt tackelen.

In goed overleg met de installateur nemen we daardoor steeds meer taken van hem over. We wonen lean planning sessies bij, zijn aanwezig bij de bouwvergaderingen en bewaken mede de planning.Ook daar doen we dus steeds meer ervaring in op.

Wel of niet ambitieus?
BIMis wat mij betreft geen kwestie meer van wel/niet, maar van hoe snel. Ik heb dan ook zelf geen antwoord op de titel van mijn blog. Misschien is het wel helemaal niet zo’n ambitieus doel om over 3 jaar 70% van ons tekenwerk te doen in Revit.

Wel weet ik dat wat we nu doen nog maar een fractie is van wat er kan. Hoe lang nog tot we met één druk op de knop de materiaallijsten en onderhoudsplannen uit de computer laten rollen? Wie het weet mag het zeggen…

Kennisdeling is cruciaalom bij te blijven. Ik bel regelmatig met collega-bedrijven om te vragen: ‘Hoe zit het met dit of dat?’ Heeft u vragen? Bel of mail ons, wij delen onze kennis en ervaringen ook graag.

Publicatiedatum: 21 augustus 2015
Deel deze pagina via:

Reacties

Leuk, jullie eerste blog! Jullie hebben veel kennis om te delen.S Murk | 21 augustus 2015 | 11:52
Plaats een reactie
Voer uw gegevens in en verstuur uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bijdrage van:Jan Kreiter
Manager Binnendienst & Engineering
Niks meer missen?

Schrijf je dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.