Een pompschakelaar bij vloerverwarming: het hoe en wat

Een pompschakelaar bij vloerverwarming: wat doet het en hoe werkt het

Wij merken dat er steeds meer vraag is naar pompschakelaars, maar dat niet iedereen even goed weet wat een pompschakelaar nu precies doet. Energie besparen, toch? Maar hoe en welke heeft u dan nodig? Daarom hieronder de uitleg: een pompschakelaar bij vloerverwarming, wat doet het en hoe werkt het.

We zijn ons in Nederland steeds bewuster van ons energieverbruik en dat zien wij terug in de vragen die wij krijgen. Duurzaamheid en energiebesparing zijn bij WTH continu onder de aandacht, en ook onze relaties en klanten hechten er veel belang aan.

Ik houd zelf alles bij rondom onze website en daar zien we ook al langere tijd een groeiende interesse in onze producten die specifiek bijdragen aan energiebesparing. Zo ook de pompschakelaar. Een relatief eenvoudig product, dat wel zomaar een fikse besparing kan opleveren in het energieverbruik (en daarmee ook op de energierekening). Wij krijgen er regelmatig vragen over en die beantwoord ik hier graag (en u begrijpt dat ik hiervoor even de hulp heb ingeschakeld van mijn technische collega’s ;-)).

Wat is een pompschakelaar
Bijna elke cv- en vloerverwarmingsinstallatie heeft een circulatiepomp. Die circulatiepomp zorgt ervoor dat het water door de installatie wordt gepompt. Standaard draait deze pomp 24 uur per dag, ook als er niet om warmte wordt gevraagd.

Onze pompschakelaar voor vloer- en wandverwarmingsinstallaties schakelt de circulatiepomp uit als de cv-ketel geen warmte levert. Het resultaat: geen onnodig verbruik van energie. (Leuk om te weten: wij ontwikkelen al onze producten zelf. Ben ik trots op, want we zijn het enige bedrijf in vloerverwarming en –koeling in Nederland dat dit doet. Onze pompschakelaar zorgt ook voor minder pompgeluid ’s nachts en een langere levensduur van de pomp). Let wel op: nieuwere installaties zijn tegenwoordig al voorzien van een A-label pomp. Heeft u een nieuwe installatie, dan heeft u geen pompschakelaar nodig, de pomp is dan al zuinig.

Wat doet onze pompschakelaar
Zoals gezegd schakelt onze pompschakelaar voor vloer- en wandverwarmingsinstallaties de circulatiepomp uit als de cv-ketel geen warmte levert. Zodra de watertemperatuur boven zo’n 35°C komt, gaat de pomp draaien. De pomp draait daardoor dus veel minder vaak en dat bespaart u geld en energie.

De besparing van de WTH-pompschakelaar
Elektriciteitsbesparing
1 jaar heeft (365 x 24 uur)                                +/+ 8760 uur
200 stookdagen met gemiddeld 5 stookuren      -/- 1000 uur
10% nadraaitijd                                                     -/- 100 uur
Besparing met de pompschakelaar                   +/+ 7636 uur

Uitgedrukt in geld
7636 uur à 65 Watt* (stand 3) = 496 kWh =        € 71,47**
7636 uur à 50 Watt (stand 2) = 382 kWh =         € 55,05
7636 uur à 35 Watt (stand 1 )= 267 kWh =         € 38,47
* Gemiddelde pompvermogen (bij een groter vermogen is de besparing uiteraard hoger)
** Bij een elektriciteitsprijs van 2 0,1441/kWh

Waarom niet schakelen met de pompschakelaar van de cv-ketel?

We ontwikkelden de pompschakelaar omdat de regelunit van de vloerverwarming zich meestal op de begane grond bevindt, terwijl de cv-ketel boven staat. De vloerverwarmingspomp kan dus niet aan de cv-pomp worden gekoppeld. Daarbij is het schakelvermogen van de pompschakelaar van de cv-ketel vaak niet groot genoeg voor twee pompen.

Onze installateurs komen wel eens tegen dat mensen een gewone schakelklok toepassen, maar dan kan de vloerverwarming oververhit raken. Als de cv-ketel warmte levert, terwijl de vloerverwarmingspomp is uitgeschakeld, wordt het hete cv-water niet met koud retourwater uit de vloerverwarming gemengd. De ketelpomp pompt dan direct heet water in de vloerverwarmingsverdeler, waardoor de vloerverwarmingsleidingen bij de verdeler te heet worden.

Het gevolg is snel verouderde leidingen die los kunnen springen van de koppeling. Onze pompschakelaar met temperatuurvoeler reageert op de watertemperatuur. Dat doet een pompschakelaar voor de cv-ketel niet, die neemt het commando van de kamerthermostaat over.

Montage en gebruik
U kunt de pompschakelaar eenvoudig zelf monteren. Zelfs mij is dat gelukt ;-).

De schakelaar kan bij zowel nieuwe als bestaande installaties worden aangebracht. U steekt de stekker van de pomp in de schakelaar, die op zijn beurt in het stopcontact komt. Klem daarna de voeler (die voelt wat de watertemperatuur is en daarmee bepaald wanneer de pompschakelaar wel/niet draait) op de cv-buis en het geheel functioneert. Bij het in gebruik nemen van de pompschakelaar zal de pomp ongeveer één minuut draaien voordat deze wordt uitgeschakeld.

Ik hoop dat ik uw vragen zo heb beantwoord. Laat het mij gerust weten als dat niet zo is.

Publicatiedatum: 30 mei 2016
Deel deze pagina via:
Plaats een reactie
Voer uw gegevens in en verstuur uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bijdrage van:Marijke Zanen
Marketing en communicatie
Niks meer missen?

Schrijf je dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.