Hoe dik moet een vloer zijn voor vloerverwarming?

Als binnendienstmedewerker krijg ik dagelijks allerlei vragen over vloerverwarming. Eén van de vragen die veel terug komt is hoe dik de dekvloer moet zijn bij toepassing van vloerverwarming en vloerkoeling.

In Nederland heeft ISSO (kennisinstituut voor de installatiesector) richtlijnen opgesteld voor het ontwerpen van vloerverwarmingssystemen. De richtlijnen gaan ook in op de wijze waarop vloerverwarming het beste kan worden toegepast bij welke afwerkvloer. Bij woningen gebruikt men veelal een zandcement dekvloer, bij appartementenbouw calciumsulfaat gietvloer (anhydriet) en bij grotere oppervlakken als magazijnen en winkels beton (monolitisch).

Dekvloer op bezemschone vloer (zand/cement)

Bij een dekvloer op een bezemschone vloer moet de totale dikte van de dekvloer, exclusief tegel, minimaal 4 cm te zijn. Inclusief tegel is dit 5 cm. Bij toepassing van linoleum of tapijt wordt uitgegaan van een dekvloerdikte van 5 cm.
Zwevende dekvloer (zand/cement)

Bij toepassing van een dekvloer op isolatie wordt uitgegaan van een afwerkvloer met een dikte van 70 mm exclusief tegel. Als ons toevoegmiddel TOMID wordt toegepast kan volstaan worden met 55 mm.Calciumsulfaat gietvloer (anhydriet)

Bij toepassing van een calciumsulfaat gietvloer geldt bij zowel een zwevende als niet-zwevende uitvoering een dikte van 50 mm.

(let op, u ziet hier ook zand/cement afwerking, hiervoor geldt een opbouw hoogte van 70 (55) mm. Zoals uitgelegd bij de zwevende dekvloer hierboven)Monolitisch afgewerkte betonvloer

Bij een monolitisch afgewerkte vloer kan de vloerverwarmingsbuis op het ondernet of onder het bovennet worden gemonteerd. Bij montage onder het bovennet worden de buizen tijdelijk op het ondernet vastgezet. Na plaatsing van de supporten en de bovenwapening wordt de buis na ophalen onder het bovennet vastgezet.

Bij montage op het ondernet is er grotere vrijheid voor bijvoorbeeld het fixeren van machines en stellingen. Bij montage onder het bovennet is een hogere warmte-uitwisseling mogelijk.Praktische voorbeelden met richtlijnen
Hier kunt u een pdf downloaden met een compleet overzicht van vloerconstructies en de richtlijnen voor vloerverwarming.

Vragen? Stel ze gerust hieronder via de reactiemogelijkheid.

Publicatiedatum: 27 juni 2016
Deel deze pagina via:
Plaats een reactie
Voer uw gegevens in en verstuur uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bijdrage van:René van Driel
Technisch Commercieel medewerker
Niks meer missen?

Schrijf je dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.