Samen nieuwe concepten ontwikkelen, daar zit toekomst in

Joop Bouwman was vanuit zijn functie bij Wolter & Dros jarenlang een trouwe klant van WTH. Nu is hij sinds een maand onze nieuwe directeur. Hoe kijkt hij aan tegen de ontwikkelingen in onze branche en wat is zijn visie op de toekomst?

“Terug naar de kern en van daaruit samen vernieuwen,” dat is in een notendop waar Joop Bouwman toekomst in ziet. “Er is bepaald geen gebrek aan innovatie of vernieuwing in de branche, ideeën zijn er genoeg. Maar we hebben de laatste jaren veel suboptimalisaties doorgevoerd, doordat we in de sector sterk gefocust waren op ons eigen product.”

“Je ziet nu in de branche de ontwikkeling dat partijen steeds verdergaand met elkaar samenwerken. Niet het eigen stukje of product staan centraal, maar het einddoel. Dat, waar je samen naartoe wilt. Dat is wat uiteindelijk die werkelijke vernieuwing gaat brengen, daar ben ik van overtuigd.”

Techniek is geen doel, maar het gereedschap
“De bouwbranche is een branche van techneuten en bij vernieuwing denken wij techneuten al snel in termen van techniek of technologische ontwikkelingen. Maar de techniek is niet het doel, het is een middel. Als je teruggaat naar de kern, waar je voor staat en wat je wil bereiken, dan kom je bij je doel. De techniek kan vervolgens een heel goed middel zijn om dat doel te behalen. Ik geloof ook dat we technisch eigenlijk alles wel kunnen in de branche. De vraag is meer: hoe gaan we het nu nog beter inzetten?”   

Terug naar de kern
“Voor WTH geloof ik daar ook sterk in. WTH is altijd een hele innovatieve club geweest. Ontwikkelde onder meer vloerkoeling, thermische betonactivering en moderne productie- en montagetechnieken, zoals de flex-fix-machine. Ons product en de toepassing ervan op die manier continu vernieuwen, dat moeten we blijven doen, daar zijn we heel goed in. Maar waar we ook heel goed in kunnen zijn, is ons product in een breder perspectief plaatsen door deze te koppelen aan de kennis en producten van anderen.”

“Als we teruggaan naar de kern, waar gaat het bewoners en gebruikers van gebouwen dan echt om? Comfort, veiligheid, gemak? Wat kan er op dat vlak nog meer als we de verbinding zoeken met andere partijen? Welke concepten kunnen we samen met anderen – installateurs, bouwers, projectontwikkelaars, architecten, adviseurs - ontwikkelen, waar behoefte aan is in de markt?”

Kennis en technieken delen
 “Samenwerking is daarvoor cruciaal, maar dat is al bijna een dooddoener geworden in de branche. We zeggen immers al jaren met z’n allen dat we beter en meer willen samenwerken. ‘Zomaar wat samenwerken’ is echter niet genoeg. Werkelijk heel open naar elkaar zijn, alles op tafel leggen en alle informatie met elkaar delen, dat begint nu pas te komen.”

“BIM is een mooi voorbeeld. Gaan we dat allemaal zelf vullen en die kennis voor onszelf houden, dan komen we geen stap verder. Het wordt pas echt wat met BIM als we al die kennis en informatie met elkaar delen. Datzelfde geldt voor productontwikkeling. Onze eigen UMR regeling wordt continu verbeterd op basis van feedback van gebruikers. Dat is op zich natuurlijk heel sterk. Maar zouden we misschien ook de techniek open kunnen stellen? Dat anderen mee kunnen programmeren om de UMR verder te verbeteren? Misschien is dat in de toekomst wel heel normaal.”

Innovatie verdient een plek
“Hoe dan ook: innovatie verdient een plek. Ik zie bij WTH veel passie en bevlogenheid en daar word ik blij van. De mensen zitten vol met ideeën. De stap wordt nu om die ideeën actief met andere partijen in de branche te gaan delen. Tegelijkertijd kijken we goed naar wat er speelt bij anderen en hoe wij daarop een toegevoegde waarde kunnen leveren. Niet vanuit de gedachte van concurrentie, maar vanuit een gezamenlijk belang. Om samen mooie nieuwe dingen te maken.”

Publicatiedatum: 9 juni 2016
Deel deze pagina via:
Plaats een reactie
Voer uw gegevens in en verstuur uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bijdrage van:Joop Bouwman
Directeur
Niks meer missen?

Schrijf je dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.