Welke vloerafwerking kan wel/niet met vloerverwarming?

Hout, tegels, linoleum of parket, welke vloerafwerking kan wel met vloerverwarming- en koeling en welke niet? In dit blog het antwoord.

Lange tijd was men ervan overtuigd dat alleen tegels gecombineerd konden worden met vloerverwarming- en koeling. Op zich niet vreemd, want tegels geleiden warmte (of in geval van koeling in de zomer: koude) goed, terwijl elk ander materiaal dat je op de vloer legt in feite isoleert.

Kunt u dan geen parket of laminaat toepassen bij vloerverwarming- of koeling? Jawel, zeker wel. Dat is echter wel aan wat spelregels verbonden, in verband met die isolerende werking.

Welke RC-waarde heeft het materiaal
Elk type vloerafwerking (tapijt, laminaat, parket) heeft tegenwoordig een Rc-waarde, die door de fabrikant wordt afgegeven. Die Rc-waarde is de factor om de warmteweerstandswaarde aan te geven. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe hoger de isolerende werking van het materiaal.

Zwevend parket?
Het is belangrijk om bij de aanleg van een vloerverwarmings- en koelingssysteem rekening te houden met de Rc-waarde van de vloerafwerking. Die Rc-waarde heeft namelijk, samen met nog een aantal andere factoren (zie dit blog voor meer informatie), invloed op de warmteafgifte (of warmte-opname) van de vloerverwarming.

Heeft u een vloerafwerking met een hoge Rc-waarde (een hogere isolerende werking), dan kan de afgifte (of opname) toch op het gewenste niveau gebracht worden door bijvoorbeeld de leidingen dichter bij elkaar te leggen. Daar is echter ook wel een grens aan.

Welke houten vloeren wel of niet?

Over houten vloeren krijgen wij ook veel vragen. Er is een verschil tussen harde houtsoorten en zachte houtsoorten. Harde houtsoorten zijn beter te combineren met vloerverwarming, omdat zachte houtsoorten minder goed tegen temperatuurschommelingen kunnen. Ze gaan dan ‘werken’ waardoor naden en kieren ontstaan. Overigens zou u bij zachtere houtsoorten het parket wel kunnen verlijmen op de afwerkvloer om dat tegen te gaan.

Houden tapijten of banken warmte tegen?
Dan tot slot nog de vraag in hoeverre tapijten op de vloer nog invloed hebben. Ja, wel wat, maar veelal vindt de warmte zijn weg wel, deels door en om een tapijt (of bijvoorbeeld een bank) heen, dus die invloed is gering.

Meer vragen over het combineren van vloerafwerking met vloerverwarming- of koeling? Stel ze gerust onderaan dit blog!

Publicatiedatum: 1 december 2015
Deel deze pagina via:
Plaats een reactie
Voer uw gegevens in en verstuur uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bijdrage van:Jan Kreiter
Manager Binnendienst & Engineering
Niks meer missen?

Schrijf je dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.