Radicaal nieuwe woonconcepten voor jonge stedelingen: het waarom, hoe en wat

Sinds november vorig jaar ben ik betrokken bij Expeditie Gratis Wonen. Deze woonexpeditie heeft tot doel om duurzaam, betaalbaar en comfortabel wonen toegankelijk te maken voor iedereen. Door bedrijfs- en brancheoverstijgende innovatie een flinke impuls te geven moeten radicaal nieuwe ideeën en oplossingen ontstaan die wonen veel een veel betaalbaarder maken. Met de groep Centercity zijn we nu zover dat we 6 concepten gaan voorleggen aan ‘onze’ doelgroep: van een woongebouw als onderneming tot showroom-wonen.


Expeditie gratis wonen

Expeditie Gratis Wonen is een initiatief van TBI WOONlab, AM, BAM Woningbouw, Bouwinvest en Eigen Haard. Zodra ik ervan hoorde dacht ik: daar wil ik bij zijn. We stapelen al decennialang op relatief dezelfde manier stenen en toch wordt wonen alleen maar duurder. Als er dus initiatieven zijn om het radicaal anders te gaan doen wil ik daarbij betrokken zijn.

Samen met mijn collega Cisca Hoogeveen van Comfort Partners pitchte ik op een plek en met succes. Sinds november zijn we met 5 anderen in de groep 'Centercity' op zoek naar slimme oplossingen om wonen in de stad bereikbaar te houden voor met name voor jonge stedelingen.

Wat vindt de klant hiervan?

Alle teams (Centercity, 100% Woongeluk met 50% korting, Digitaal wonen en De Stad van Strax) werken volgens de VOORT-methode van Gijs van Wulfen, met de fases Vertrekken, Ontdekken, Ontwikkelen, Reflecteren en Terugkeren.

Inmiddels zitten we in de fase Reflecteren, waarin we de ideerichtingen met de meeste potentie hebben uitgewerkt tot 6 product-/dienstconcepten en gaan toetsen: wat vindt de klant hiervan? Is dit daadwerkelijk een product of dienst wat de oplossing biedt voor zijn of haar probleem?

Geen Wicky de Viking

In de stappen hiervoor hebben we ons onder meer flink verdiept in de doelgroep, de jonge stedeling. Hij of zij wil vrijheid hebben, is bereid om te delen en wil vooral ook gaaf wonen. Op een A locatie, met mooie spullen. Maar ja, dat is dus onbetaalbaar nu.


Het denkproces om tot compleet nieuwe oplossingen te komen die hierop inspelen ging niet vanzelf. We zijn ook geen Wicky de Viking, die drie keer over zijn neus wrijft en de oplossing heeft.


De bedoeling is natuurlijk ook om echt anders te denken, zonder je te laten hinderen door wat er al is of wat op het eerste oog wel of niet mogelijk is. Samen kwamen we steeds een stap verder. De gesprekken die we hadden met bedrijven als Peerby en James+ hielpen hier ook bij en het mooie is: wat er nu ligt is niet iemands idee, het is echt óns idee, een teamprestatie!

Het woongebouw als gezamenlijke onderneming

Vanuit de gedachte dat deze doelgroep graag bereid is om te delen ontstond onder meer het concept van ‘Het woongebouw als gezamenlijke onderneming’. Woon je rijk door als bewoners gezamenlijk het gebouw te exploiteren.Via de winkels in de plint van het gebouw, door samen een Skybar te runnen of door je eigen woning te verhuren op de momenten dat je er zelf niet bent. Dat kan op de bekende manier (denk aan Airbnb), maar je kan je woning overdag als je weg bent ook verhuren aan ondernemers. Dan is het overdag een yogacentrum of vergaderruimte. Je persoonlijk spullen berg je op die momenten op in een locker onderin het gebouw.

Of denk aan een schoonmaakster die alle woningen schoonmaakt en daardoor in datzelfde gebouw gratis kan wonen. Of een bewoner die in het gebouw, betaald door alle andere bewoners, de functie vervult van conciërge.

Showroom-wonen

Een ander idee is het ‘Showroom-wonen’. Design-merken krijgen steeds minder showroom-bezoekers, terwijl zo’n locatie onderhouden flink wat kost. Jonge stedelingen willen graag mooie spullen, dus waarom niet samenwerken? Hun woning wordt ingericht met mooie meubels, zolang die woning ook gebruikt kan worden als showroom om die meubels en lampen aan potentiële kopers te tonen.

Huren is participeren

Ik noem er nog één, al is het maar omdat ik er zo enthousiast van wordt. Huren is voor veel jonge mensen de enige optie, maar het voelt voor veel van hen als geld weggooien. Dus, dachten wij, moet je huurders deelgenoot maken van het huurproces. Door bij te dragen aan het gebouw, bijvoorbeeld door klusjes te doen, kun je waardes verdienen, die je in kunt leveren als je weggaat. Hiermee kan ook voorkomen worden dat woningen altijd in de oude staat moeten worden teruggebracht als huurders vertrekken.

Meedoen? Graag!

Zoals ik in het begin al schreef, we gaan onze concepten nu toetsen bij de doelgroep. Ook weer spannend: wat vinden zij hiervan? Mocht je dit nu lezen en tot de doelgroep behoren (jonge stedeling) en wil je je feedback geven, heel graag. Als je mij een mail stuurt of een reactie hieronder toevoegt neem ik contact met je op. Ik zal op dit blog later sowieso zeker laten weten welke concepten het meest in de smaak vielen.
 

Publicatiedatum: 13 februari 2017
Deel deze pagina via:
Plaats een reactie
Voer uw gegevens in en verstuur uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bijdrage van:Geert Ververs

Niks meer missen?

Schrijf je dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.