Veiligheid moet veel meer bespreekbaar zijn op de bouw

Veiligheid: zou dat niet veel meer bespreekbaar moeten zijn op de bouw?

Op 11 oktober 2016 organiseren TBI-bedrijven de eerste TBI Veiligheidsdag. Op die dag staan we letterlijk en figuurlijk stil bij veiligheid. Om te leren van elkaar en om het veiligheidsbewustzijn te verhogen. Hoe wordt omgegaan met veiligheid op de bouwplaats verschilt naar mijn ervaring enorm per project en bedrijf. En alhoewel veiligheid wel een veelbesproken onderwerp is in de bouw, is het regelmatig een niet-bespreekbaar onderwerp op de bouw. Zouden we daar niet eens verandering in moeten aanbrengen?

Bij WTH staan we voor een veilige werkomgeving voor onze medewerkers en heel veel van onze partners en opdrachtgevers staan er net zo in. In de praktijk blijkt dat bij sommige bedrijven echter ook wel eens anders. Zo komt het voor dat bouwplaatsmedewerkers een onveilige situatie meemaken op de bouw (bijvoorbeeld het ontbreken van valbeveiliging), maar daar niets van durven te zeggen. Of er wel iets van zeggen, maar niet serieus worden genomen.

“Het is maar een klein iets dat moet gebeuren, daar valbeveiliging voor aanbrengen kost onnodig veel tijd. Dat doen we even niet, het project moet af.” De medewerker wordt als het ware gedwongen het werk op een onveilige manier uit te voeren. Natuurlijk, hij kan weigeren het werk uit te voeren zonder valbeveiliging, maar wie durft dat?

Regels zijn regels?

Dat zijn vervelende zaken om te zien, maar we maken ook het tegenovergestelde mee. Dat bedrijven strikter zijn dan de VCA. Natuurlijk doen ze dat met de beste bedoelingen, maar soms ontstaan daardoor onwerkbare situaties. Een voorbeeld: een helm is volgens de VCA verplicht als het gevaar dreigt dat er voorwerpen naar beneden kunnen vallen of het hoofd te stoten. Brengen wij echter binnen vloerverwarming aan, in een pand waar de ruwbouw al van gereed is, dan moeten wij soms ook verplicht een helm dragen van opdrachtgevers.

Laat ik onderstrepen dat ik het een absolute must vind dat bedrijven streven naar veiligheid. Wij werken echter voorovergebogen, die helm valt steeds naar voren en werken met één hand om die helm op ons hoofd te houden is niet ideaal. Bespreekbaar is dat echter niet, want: “Regels zijn regels.”

Het zit niet tussen de oren

Wat in beide situaties het geval is, en wat ik graag in dit blog naar voren wil brengen, is dat het moeilijk bespreekbaar is. Hoe komt dat?

Komt dat doordat veiligheid iets is dat van bovenaf wordt opgelegd? Doordat het moet, omdat iemand dat ergens hoog in de organisatie of bij de overheid heeft bepaald? Zit het daardoor misschien niet echt tussen de oren van de mensen dat het belangrijk is, terwijl het natuurlijk de verantwoordelijkheid is van de werkgever én de werknemer?

Niet de zeur of de boeman

We moeten er met z’n allen voor staan dat veiligheid geborgd is. Niet om aan een certificaat te voldoen, maar voor onszelf en onze mensen. Omdat we wíllen dat het veilig is. Elke bouwplaatsmedewerker zou automatisch bij elke situatie moeten denken: ‘Welk risico loop ik en hoe kan ik dat risico wegnemen?’

Dat betekent dus ook dat het geaccepteerd wordt als mensen weigeren aan de slag te gaan in een onveilige situatie. Als je iets zegt van een onveilige situatie moet je niet de boeman of de zeur zijn. Integendeel, het moet geaccepteerd worden om daar wat van te zeggen.

En andersom ook. Ontstaat door te strikte regels die verder gaan dan de VCA een onwerkbare situatie, dan moet dat bespreekbaar zijn. Wat dan de uitkomst is, is een tweede, maar laten we elkaar in ieder geval aanhoren. Het is immers onze gezamenlijke verantwoordelijkheid.

11 oktober: TBI-Veiligheidsdag

Een belangrijk onderwerp op de agenda van de Veiligheidsdag die we 11 oktober organiseren, zijn de verbetervoorstellen voor veiligheid die in de aanloop van dit event uit het veld zijn verzameld. Uit deze verbetervoorstellen is een top drie samengesteld die op 11 oktober wordt gepresenteerd en toegelicht. Zo willen we leren van elkaar.

Als we met de hele bouw-, infra- en technieksector de schouders zetten onder dit belangrijke thema, boeken we echt grote vooruitgang. Want wie wil er niet gezond en heelhuids thuiskomen na een dag hard werken?

We werken veilig of we werken niet!
Publicatiedatum: 27 september 2016
Deel deze pagina via:
Plaats een reactie
Voer uw gegevens in en verstuur uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bijdrage van:Friso van den Corput
Hoofd Projectrealisatie
Niks meer missen?

Schrijf je dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.