RET Remise Beverwaard

De RET neemt de verantwoordelijkheid voor een schoner leefmilieu. Daarvoor nemen zij, in samenwerking met de Stadsregio Rotterdam, grote maatregelen om de CO2 uitstoot in Rotterdam te verminderen en zo duurzaam mogelijk te ondernemen. De bouw van een milieuvriendelijke tramremise met werkplaats en een parkeergelegenheid is hier een mooi voorbeeld van.. Deze tramremise moet plaats bieden aan 91 trams, verscheidene kantoren, werkplaatsen en een parkeerdek voor 500 auto's. Dit alles met een ambitieuze energetische ambitie en daarmee een voorbeeld voor andere Europese steden.

Van de ruim 3000 heipalen zijn er ruim 500 uitgevoerd als energiepalen die zijn gekoppeld aan vloeren met warm- en koudwatercirculatie. Er wordt vloeistof door de heipalen heengepompt die de temperatuur aanneemt van de dieper gelegen bodemlaag. De bodemtemperatuur is in de zomer een aantal graden lager dan de buitentemperatuur; de energiepalen onttrekken deze koude uit de bodem en koelen hiermee het gebouw af in de zomer. In de winter werkt het andersom; de bodem is een aantal graden warmer, waarmee het gebouw verwarmd wordt. Duizend vierkante meters aan zonnepanelen en 5 windturbines voorzien daarnaast de tramwasstraat en kantoren van energie.

Daarnaast wordt regenwater opgevangen en hergebruikt om de trams mee te wassen en worden toiletten doorgespoeld met 'grijs water'. Detectiesensoren zorgen dat er alleen licht brand waar dat nodig is, zodat kantoren en werkplaatsen niet onnodig verlicht worden.

Rotterdam

Technisch bureau Massier B.V.

2008

Werken

Nieuwbouw

6.500 m²

Vloerverwarming en -koeling

Deel deze pagina via:
Meer weten over dit project?

Wilt u uitgebreide informatie of advies over uw project? Bel 078 - 6510640 of vul het formulier in.