Spoorwijk fase 1, 2 en 3

Spoorwijk fase 1 in Den Haag bestaat uit de sloop van 430 woningen waar vervangende nieuwbouw voor in de plaats komt. In totaal zijn 274 woningen ontworpen, waarvan 31 eengezins huurwoningen, 123 huurappartementen, 2 koopappartementen en 118 eengezins koopwoningen.In dit project is veel aandacht besteed aan duurzaam bouwen en de energievoorziening. De woningontwerpen hebben een lange levensduurverwachting van meer dan 100 jaar, extra verdiepingshoogte, een zeer lage EPC en een energiezuinig installatieconcept.

Met een individuele combiwarmtepomp op bodemwarmte worden de woningen middels een vloerverwarming 's winters verwarmd en 's zomers gekoeld. Aanvullend is voor enkele woningtypen een zonnecollector op het dak geplaatst voor de verwarming van tapwater. De overige woningen zijn voorzien van een ventilatiesysteem dat de toevoer van ventilatielucht reguleert op basis van een voorgeprogrammeerd scenario. Op de stapelbouw zijn zonnecollectoren geplaatst waarvan de warmte wordt gebruikt voor regeneratie van de bron van de warmtepomp.

Voor warmte-opwekking wordt per woning een individuele warmtepomp met een collectieve bron toegepast. De warmte-afgifte met vloerverwarming en een aanvoertemperatuur van minder dan 55°. Een aantal woningtypen maakt voor warm tapwater primair gebruik van een zonneboiler. De overige woningen zijn voorzien van een vent-o-system; gereguleerde toevoer van ventilatielucht met mechanische afvoer. De isolatiewaarden van de schil zijn hoog; 5 voor dak en vloer en 4 voor de gevel en HR++-glas met een Uraam van 1,1 W/m²K. Op het dak van de stapelbouw zijn zonnecollectoren geplaatst die warmte leveren voor regeneratie van de bodem.

Den Haag

Giesbers en van der Graaf

2004

Wonen

Nieuwbouw

Vloerverwarming -en koeling

Deel deze pagina via:
Meer weten over dit project?

Wilt u uitgebreide informatie of advies over uw project? Bel 078 - 6510640 of vul het formulier in.