St. Jobsveem

Het Jobsveem in het Rotterdamse Lloydkwartier is een bakstenen kolos van bijna 20.000 m², gebouwd in 1912 en in 2000 aangewezen tot Rijksmonument. De herbestemming tot woongebouw is in 2003 opnieuw concreet geworden volgens voorstellen van Mei Architecten en stedenbouwers.

Om de 109 woningen in het relatief gesloten pakhuis van voldoende daglicht en uitzicht te voorzien, zijn er in de 125 m lange gevels drie uitsnijdingen gemaakt. Hierachter zijn over de volle hoogte atria gerealiseerd, waarin ook de ontsluiting is opgelost. Vanwege de gebouwdiepte is gekozen voor een middengang en relatief brede woningen. Op de begane grond is ruimte gereserveerd voor bedrijven en horeca. Een extra dakverdieping met luxere penthouses maakt de exploitatie sluitend.

De oorspronkelijke onderdelen van het gebouw zijn zorgvuldig gerestaureerd, met een accent op authentieke details en materialen, en op het geven van een nieuwe gebruiksfunctie aan historische onderdelen. De betonnen laadperrons doen nu bijvoorbeeld dienst als balkons. De woningen zijn in december 2007 casco opgeleverd met vrijstaande gietijzeren kolommen en de vloerbalken zichtbaar in het plafond.

Rotterdam

Giesbers & van der Graaf

2007

Wonen

Nieuwbouw

21.000 m²

Vloerverwarming

Deel deze pagina via:
Meer weten over dit project?

Wilt u uitgebreide informatie of advies over uw project? Bel 078 - 6510640 of vul het formulier in.