Watertoren Bussum

In 2010 is het meest duurzame kantoor van Nederland opgeleverd: de Watertoren in Bussum. Het project omvat de renovatie van de oude watertoren uit 1897 en daaraan gekoppeld een nieuw kantoorgebouw van in totaal ca. 3500 m² bruto vloeroppervlak. Er zijn beproefde technieken gebruikt ten behoeve van energieopwekking, zoals warmtekoude opslag (wko), warmtepompen (wp) en warmtekrachtkoppeling (bio-wkk).

Het gebouw voorziet volledig in de eigen energiebehoefte. In de warmtebehoefte wordt voorzien door de bio-wkk, die samen met de betonkernactivering het gehele gebouw kan verwarmen. In extreem koude situaties wordt opgeslagen warmte in de bodem gebruikt voor de topverwarming. Het systeem kan echter ook koelen. Koeling gebeurt eveneens via de bio-wkk met behulp van een absorptiekoelmachine, die warmte in koude kan omzetten, en opgeslagen koude in de bodem. Bij koeling wordt de koude eveneens via de betonkernactivering uit het gebouw getrokken in samenwerking met de ventilatie.

Het gebouw heeft dan ook geen gasaansluiting nodig. Alle benodigde elektrische energie wordt door de eigen installaties opgewekt. Dat gebeurt door windenergie, PV-cellen en de bio-wkk. Op de toren is een kleine windmolen geplaatst die ca. 8.000 kWh op jaarbasis zal opleveren. Er is ca. 30 m² aan zonnecellen toegepast met een verwachte opbrengst van 3.200 kWh per jaar. Dat betekent dat naar verwachting nog ca. 110.000 kWh per jaar door de warmtekrachtkoppeling moet worden opgewekt. Daarmee wordt volledig in de eigen energiebehoefte voorzien.

Bussum

Terberg

2010

Werken

Renovatie

4.400 m²

Vloerverwarming en -koeling

Deel deze pagina via:
Meer weten over dit project?

Wilt u uitgebreide informatie of advies over uw project? Bel 078 - 6510640 of vul het formulier in.