Opstookprotocol vloerverwarming

‘Wat is het opstookprotocol van mijn vloerverwarming?’ is een vraag die wij vaak horen.
U gebruikt een opstookprotocol om een nieuwe zandcement- of anhydrietvloer te laten uitharden/drogen. Door de watertemperatuur stapsgewijs te verhogen zorgt u er voor dat de afwerkvloer niet scheurt door zettingen.
 
Vanwege de garantie op scheurvorming dient het opstookprotocol in eerste instantie bepaald te worden door de leverancier van de vloer. Vaak is dit de aannemer/vloerenlegger.
 

Heeft de vloerenleverancier geen eigen opstookprotocol?

Dan kunt u ons opstookprotocol gebruiken. Dit is een algemeen advies.
WTH is niet aansprakelijk voor eventuele schade die aan de vloer ontstaat. 

 

Vloerverwarming

Het verwarmen van woningen op basis van een lage temperatuur wordt steeds populairder. Dit komt onder andere doordat woningen steeds beter geïsoleerd zijn. Het is een energiezuinige manier van verwarmen, dus goed voor het milieu en de energierekening.
 
Of u ons opstookprotocol kunt toepassen hangt van het type verdeler af, dat op het verwarmingssysteem is aangesloten.
 

Laag temperatuur verdelers

Bij een laag temperatuur verdeler is de aanvoertemperatuur die door de cv-ketel of warmtepomp mag worden geleverd maximaal 50°C. Deze lage temperatuur kunt u instellen op het toestel, raadpleeg hiervoor de installateur of de handleiding van het toestel. 

Voorbeelden van laag temperatuur verdeler zijn:
Modulaire Verdeler + Module LT

Hoog temperatuur verdelers

Bij een hoog temperatuur (HT) verdeler mag de primaire aanvoertemperatuur hoger zijn dan 50°C. De secundaire temperatuur van de vloerverwarmingsleidingen die mag worden geleverd is maximaal 50°C. De hoge temperatuur verdeler is een mengverdeler, hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van een circulatiepomp.
 
U kunt ons opstookprotocol dan ook alleen gebruiken voor verdelers die geschikt zijn voor hoog temperatuur, te weten; 
 
Voorbeelden van laag temperatuur verdeler zijn:
Modulaire Verdeler + Module HT
Modulaire Verdeler + Module WW
Modulaire Verdeler + Module DW
 
De watertemperatuur is bij dit verwarmingssysteem wel op de verdeler in te stellen. Dit gebeurt met een thermostatisch regelelement op de verdeler. De ruimtethermostaat dient bij het opstoken ingesteld te zijn op 30 °C voor warmtevraag.
 

Het opstookprotocol is dan als volgt: 

 

Voorbeeld: De afwerkvloer is 5 centimeter dik. Dan wacht u 5 weken met het aanzetten van de verwarming vanaf het moment dat de afwerkvloer aangebracht is.

Na dit opstoken kunt u de gewenste kamertemperatuur op de thermostaat instellen. Als u de gewenste ruimtetemperatuur kunt bereiken met een lagere watertemperatuur levert dit meer comfort op. Hiermee verwarmt u uw vloer namelijk gelijkmatiger en is het gunstiger voor uw energieverbruik.

  • De dikte van de afwerkvloer bepaalt hoe lang u dient te wachten, voordat u de vloerverwarming aan kunt zetten. U wacht een week per centimeter.
  • De starttemperatuur van het te verwarmen water bedraagt 20°C. Iedere dag mag de temperatuur met 5°C graden verhoogd worden tot een maximum van 50°C. Vaak zal het voldoende zijn om het systeem tot 35°C à 40°C te verwarmen.