Het Groene Hart Lyceum aan de Tolstraat in Alphen aan den Rijn wordt vanaf het najaar van 2017 uitgebreid en gerenoveerd. Op dezelfde locatie komt ook een nieuw schoolgebouw voor de Topmavo, die nu nog gevestigd is aan de Halverwege.  De gebouwen worden met elkaar verbonden middels een nieuw sportgebouw, waar beide scholen in de toekomst gebruik van zullen maken.

Duurzaamheid staat voorop

De levendige gevel van de school wordt een echte blikvanger. Het gebouw wordt kleurig en open: vanaf de buitenkant is goed te zien wat er in de school gebeurt. De materialen die gebruikt worden, zijn zo veel mogelijk duurzaam. Ook in de architectuur komen duurzame elementen terug: het gebouw wordt flexibel en compact. Alle leergebieden krijgen een herkenbare eigen identiteit. De nieuwe aula op de begane grond wordt de ruimte om te recreëren voor de leerlingen. Bij het ontwerp van de nieuwe gebouwen is gekozen voor duurzaamheid. Er wordt gezorgd voor een prettig binnenklimaat door warmte en kou in de bodem op te slaan. Licht- en geluidsniveaus worden geregeld door slim te ontwerpen en in te richten. Rondom de nieuwe gebouwen blijven de bomen en planten behouden.

Klaar voor de toekomst

Er wordt gebouwd met duurzame en hoogwaardige materialen. Tegelijkertijd is de inrichting flexibel, zodat de gebouwen de komende jaren met de ontwikkelingen in het onderwijs mee kunnen gaan. Op deze manier gaat de nieuwbouw van SCOPE scholen minstens veertig jaar mee. Bij het ontwerp van de gebouwen en de indeling van de ruimten wordt ook rekening gehouden met de sociale veiligheid. Dit zorgt voor saamhorigheid onder de leerlingen en medewerkers. Van binnen naar buiten hebben de leerlingen en de medewerkers zicht op de groene omgeving. De directe omgeving van de gebouwen wordt open en overzichtelijk en ’s avonds is er goede verlichting. Dit zorgt voor een veilig gevoel.

Samenwerken

Breman Utiliteit Rotterdam koos voor WTH om samen deze mooie opdracht uit te voeren, die in verschillende fases zal worden uitgevoerd. In juni 2018 hebben wij de installatiewerkzaamheden van de vloerverwarming en –koeling afgerond voor de uitbreiding van het Lyceum. In 2019 volgen de renovatie van de oudbouw, de nieuwbouw van de TOP Mavo en het sportgebouw.

Terug naar overzicht