RESTAURATIE EUSEBIUSKERK TE ARNHEM

Na 10 jaar is onlangs de renovatie van de toren van de Eusebiuskerk in Arhem afgerond.  Deze omvangrijke restauratie stond onder leiding van Paul Cleuren Architect. De renovatie van de toren is uitgevoerd door onze TBI zus Nico de Bont waarbij de nadruk lag op ketensamenwerking.  De toren is inmiddels uit die steigers en speelt nu, in september 2019, een prominente rol in de herdenking van de Slag om Arnhem, 75 jaar geleden.

Historie

De Eusebius kan rustig hét boegbeeld van Arnhem genoemd worden. De kerk weerspiegelt bijna twaalf eeuwen geschiedenis. In de loop der eeuwen is de kerk meerdere malen vergroot en gerenoveerd. Na de Slag om Arnhem lag de kerk voor een groot deel in puin. De kerktoren was door de beschietingen verzwakt en viel op het toen al gehavende schip van de kerk. Na de oorlog moest de kerk volledig gerestaureerd worden. De toren en een groot deel van de kerk werden opnieuw opgebouwd. De lantaarn is daarbij opnieuw ontworpen en de rest van de kerk hoofdzakelijk gereconstrueerd.

Glazen balkons

De  toren van de Eusebiuskerk in Arnhem is voorzien van 2 grote balkons. Vanuit deze glazen balkons kunnen bezoekers nu uitkijken over de stad en de bijzondere Disneybeelden bewonderen die aan de kerk hangen. Naast de unieke lift waarmee op 73 meter hoogte de belvédère is te bereiken, kan men halverwege de toren uitstappen om de balkons te betreden. De balkons zijn gesitueerd op 60 meter hoogte aan de oost- en westzijde van de toren.

Grensverleggend maatwerk

Het leggen van de vloerverwarming vroeg om creatieve oplossingen en maatwerk omdat in de kerkvloer vele oude grafzerken aanwezig zijn.
Om de kerkvloer te isoleren en te verhogen is de gehele vloer met de grafzerken gelift en hieronder is een speciale isolatielaag van 70mm geplaatst. Bovenop deze isolatielaag is de vloerverwarming gemonteerd en nadat de nieuwe afdeklaag was aangebracht is de oude vloer inclusief de grafzerken weer terug geplaatst. De opdracht voor dit mooie project kregen wij van DKC Totaaltechniek.

Officiële opening door Prins Charles

Op zaterdag 21 september 2019 vond de officiële opening plaats door Prins Charles. Hij onthulde tevens een plaquette ter ere van 75 jaar Slag om Arnhem en bracht een bezoek aan de vernieuwde kerkzaal. Dat de toren werd geopend op het moment dat de herdenkingen rond Market Garden op het hoogtepunt zijn is geen toeval. Niet alleen de steigers zijn weg, maar er is ook prachtige verlichting aangebracht. Het duurt nog even voor de hele kerk af is, Het schip van de Eusebiuskerk wordt nog gerestaureerd. Dat neemt nog zo'n anderhalf jaar in beslag.

 

 

Terug naar overzicht