Rhapsody in West

Op het Jan van Schaffelaarplantsoen worden 239 appartementen (variërend van 49 - 106 m2) gebouwd in een plan met veel ruimte voor groen en water. Bijzonder aan het plan zijn de extreem goede energieprestaties: bewoners leveren na aftrek van eigen gebruik energie aan het net; iets dat in gestapelde woningbouw in de stad niet eerder in deze mate is gerealiseerd. Dit is te danken aan een optelling van maatregelen, waarbij zonnecellen een belangrijke bijdrage leveren, maar ook een hoeveelheid andere aspecten dragen daar aan bij.
Het project komt tot stand in nauw overleg met de buurtbewoners, die na voltooiing kunnen meeprofiteren van de stedelijke ruimte, de stedelijke (moes-) tuinen en de beschaduwing van de bomen.

Het blok is opgebouwd uit drie geschakelde woontorens, met vijf woningen op een laag. Mede door het slim georiënteerde ontwerp, geluidluwe geveldelen en het gebruik van geluidsabsorberende materialen wordt het geluid van onder andere de ringweg A10 en de Bos & Lommerweg, binnen de norm gehouden.

Innovatief energiegedrag 

Opvallend aan dit project is het energiegedrag: Rhapsody in West levert energie op in plaats van dat het energie kost en zal daarmee een negatieve epc hebben. Het nieuwe gebouw wordt aangesloten op het stadswarmtenetwerk en de daken komen vol te liggen met zonnepanelen. De woningen worden allen voorzien van energiezuinige vloerverwarming .

Terug naar overzicht