Neem contact op met WTH


Drie sterke partners voor project ''Bergse Buren''

Samen thuis in energieneutraal bouwen

Met Bergse Buren krijgt Bergen op Zoom er een aantrekkelijke woonbuurt bij. De combinatie van koop en huur zorgt voor een mooie mix aan mensen in een aantrekkelijke omgeving. WTH zorgt met TBI-zusterbedrijf ERA Contour en partner Factory Zero voor 100% energieneutrale woningen.

Vloerverwarming en meer

“WTH is, net als ERA Contour onderdeel van TBI Holdings”, vertelt Carlo Reichwein, projectleider bij WTH. “Al ruim 50 jaar zijn wij specialist op het gebied van vloerverwarmingssystemen, die wij ook in de woningen van Bergse Buren aanleggen. Verder verzorgen wij de engineering, het tekenwerk, de leverantie en montage van de ventilatieleidingen ventilatieleidingen voor Factory Zero.” De werkzaamheden van WTH leveren een indrukwekkende lijst onderdelen op voor alle 114 woningen: 86 km vloerverwarmingsbuis, 1.122 groepen, 171 verdelers, 114 regelingen, 8,5 km ventilatieleidingen en 5,9 km primair leidingwerk. Ook de ventilatie ventielen en het inregelen van de ventielen wordt verzorgd door WTH.

Energiemodule

“Samen met ERA Contour kozen we voor onze Centrale Energie-module”, zegt Wilfried Jonker, commercieel manager bij Factory Zero. “Deze heeft alles aan installatietechniek wat je nodig hebt: een warmtepomp, boilervat, ventilatie-unit, warmteterugwininstallatie en de monitoring en sturing.

Deze innovatie is een eigen ontwikkeling die we in onze fabriek in Tiel prefabriceren en uittesten. 

In één beweging hijsen we hem daarna in de

woning. Het voordeel is dat de CE-module op een kleine oppervlakte van 1 vierkante meter komt te staan en eenvoudig is aan te sluiten.

Door de geïndustrialiseerde aanpak helpen wij energiezuinige woningen betaalbaar te maken.”

 

De kracht van samenwerking

“Nul-op-de-meter heeft aan de voorkant een theoretisch model dat we met elkaar vertalen naar de praktijk”, vervolgt Jonker. “Bij de oplevering geven we 10 jaar garantie af. Dan moet alles bouwkundig en installatietechnisch kloppen. De balans tussen alle onderdelen is afhankelijk van de drie partners die vanaf het begin als een bouwteam aan tafel zitten.” “De eisen aan de voorkant zijn hoog en daarom moet alles goed gebeuren. Dat begint al bij de engineering, want tijdens de uitvoering kun je er niet meer aan sturen”, vult Reichwein aan. “We zitten op één golflengte en kennen elkaars normen en techniek, dat is belangrijk. Ook in de uitvoering hebben we een fijn team. We sparren regelmatig met elkaar waardoor we sneller zaken op de bouwplaats kunnen oplossen.”

“Je doet het met z’n allen”, benadrukt ook Rien Grinwis, hoofduitvoerder bij ERA Contour. “Onze samenwerking verloopt als een geoliede machine en dat geeft veel werkplezier. We kennen elkaars producten en werkwijze en dat helpt mij bij de ontwikkeling van de woningen, omdat ik weet waarop ik moet letten. De eisen voor luchtdichtheid zijn hoger dan opgenomen in het Bouwbesluit en die zijn belangrijk om de woningen energieneutraal te maken. We hebben elkaar daarvoor nodig.”

Duurzaam en veilig

“De bouwcyclus is een efficiënt proces dat van de eerste paal tot de sleuteloverdracht slechts ca.100 werkbare dagen duurt”, vervolgt Grinwis. “De eerste fase is in december afgerond en vóór zomer 2023 leveren we de twee-onder-één-kapwoningen op.

Het hele project is inclusief hekwerken, bestrating van het binnenterrein en duurzame voorzieningen. Denk aan elektrische laadpalen, ecologische bergingen, veel groen, zwaluwkasten, schuilplaatsen voor vleermuizen en een egelverblijf. Duurzame woningen dus, in brede zin.”

''Bij WTH zijn we ook qua uitvoering heel duurzaam”, zegt Reichwein. ''Zo zijn we met onze verdelers verpakkingen helemaal naar karton overgegaan. Deze verpakkingen zijn inmiddels 62% kleiner dan de vorige versie. 1240 kilo karton wordt hierdoor jaarlijks bespaard. Door het slimmer stapelen van onze rollen buis neemt ook het transportvolume met 20% af”. ERA Contour werkt zo veel mogelijk met prefab en groen beton. “Factory Zero bespaart veel CO2-uitstoot door de hele installatiemodule in één rit naar de bouwplaats te transporteren”, zegt Jonker.

“We minimaliseren verpakkingen en gebruiken herbruikbare pallets. Ook zetten we in op zoveel mogelijk hergebruik. Materialen die we na een storing herstellen brengen we terug in de pool en ook de CE-module kunnen we in z’n geheel verwijderen en elders opnieuw plaatsen (remontabel).’’Duurzaam bouwen betekent ook veilig bouwen. “We werken veilig of we werken niet”, zeggen Reichwein en Grinwis stellig.

“Met z’n allen zien we daar altijd op toe. De TBI-veiligheidsapp helpt om eventueel onveilige situaties direct te melden en daar komt snel respons op.” Daarnaast staan WTH en ERA Contour stevig op trede 3 van de Veiligheidsladder (SCL). “WTH één van de eerste bedrijven binnen de sector die trede 3 heeft behaald van de Veiligheidsladder. De volgende stap is om trede 4 te behalen”, vertelt Reichwein.

Blije bewoners en klanten

Het geeft aan hoe de drie partners in alle opzichten zorgvuldig te werk gaan. “Voor ons als team is het belangrijk dat we aan het eind blije bewoners en een tevreden klant hebben. Dat is het resultaat van samenwerking”, aldus Jonker. En daarin blijven de partners investeren. “We evalueren regelmatig met elkaar“, zegt Reichwein tot slot. “Samen bespreken we hoe we het bouwproces verder kunnen standaardiseren en verbeteren.” Samen kom je verder!
Laatste nieuws & inspiratie

Meer nieuws & inspiratie