Staat nu weer ‘druk, druk, druk’ echte innovatie in de weg?

Het gaat weer beter in de bouw. Zoveel beter zelfs, dat de meeste bedrijven weer aan het rennen en het vliegen zijn. Mooi nieuws natuurlijk. Het gevaar is alleen wel dat we ons weer verliezen in de waan van alledag. Dat we maar blijven gaan, zonder vooruit of terug te kijken. 

En dat terwijl we voor zoveel uitdagingen staan. Mensen moeten langer thuis kunnen blijven wonen, wonen moet goedkoper worden, consumenten willen gemak, comfort en een gezond, duurzaam en energiezuinig huis of gebouw om in te werken. Tegelijkertijd blijven de nieuwe mogelijkheden gelukkig ook maar komen. 3D printen, Internet of Things, sensortechnologie, slimme nieuwe materialen. 

Wat de consument wil is mogelijk. Meer dan dat zelfs. Maar lukt het ons als bouwbranche om tempo te maken en te houden als het gaat om innovatie? Ik geloof het wel. Makkelijk is het zeker niet, maar als het een vaste plek krijgt lukt het, dat weten wij uit ervaring. Innovatie is nu eenmaal niet iets wat je ‘er even bij doet’. Of alleen doet trouwens. 

In een eerder blog zei ik: Er is bepaald geen gebrek aan innovatie of vernieuwing in de branche, ideeën zijn er genoeg. Maar we hebben de laatste jaren veel suboptimalisaties doorgevoerd, doordat we in de sector sterk gefocust waren op ons eigen product. 

Ik zie de verandering nu overal om mij heen. De steeds verdergaande samenwerking waarbij niet het eigen stukje of product centraal staat, maar het einddoel. Dat, waar je samen naartoe wilt. Dat geldt ook voor ons. Neem alle mogelijkheden rondom internet. Dat is echt heel spannend en heeft meer in zich dan wij nu voor mogelijk houden. 

Dat bewoners hun huis straks vanuit één app compleet bedienen is een zekerheid. Verwarming, koeling, ventilatie, beveiliging, verlichting. Noem het en het zit er straks in. En met geavanceerde achterliggende techniek, want een comfortabel en gezond binnenklimaat en maximale energiebesparing zijn een must. 

Niet voor niets werken wij dus actief samen met bedrijven waarmee we dit kunnen realiseren en blijven we continu inzetten op innovatie. De benodigde (technische) kennis is zonder meer aanwezig. De uitdaging is om, op basis van wat de consument echt wil, de puzzelstukjes in elkaar te schuiven. Een proces waar we hier energie van krijgen en dat we niet vertraagd willen zien worden door de waan van alledag. 

Dus zullen we ons als branche nu vooral niet laten afleiden door ‘druk, druk, druk’? We gaan gewoon mooie dingen realiseren. Verbeteringen én vernieuwingen. Met elkaar. Dit jaar en de jaren die komen.
 


Joop Bouwman

Geschreven door:

Joop Bouwman

Directeur WTH