Vloerkoeling: ‘Tob koeling’, ‘Top koeling’ of ‘TOP! Koeling?’

Regelmatig krijgen wij de vraag, “wat mogen we verwachten van vloerkoeling?”.

Eind juli hebben we de weergoden verzocht de temperatuur in Nederland maar eens even flink te verhogen om daar een antwoord op te geven. Met een nieuw nationaal record, waarbij sprake was van een hittegolf en de temperatuur zelfs 2 dagen dik 40°C bereikte, hebben we de proef op de som genomen.

In ons inmiddels al 16 jaar oude kantoorpand, wat uiteraard voorzien is van vloerverwarming en -koeling, kunnen we in elke ruimte afzonderlijk de temperatuur regelen. Dit biedt iedereen de mogelijkheid zelf te bepalen hoe warm of koud hij of zij het wil hebben. De vloer wordt hierbij continu op temperatuur gehouden, ook ‘s nachts en in het weekend.

Zo energiezuinig mogelijk

Dit alles doen we natuurlijk zo energiezuinig mogelijk! Zo maakt onze luchtbehandelingskast gebruik van een warmtewiel, verwarmen we door middel van een warmtepomp én maken wij voor koeling direct gebruik van grondwater!

Houd de warmte buiten!

Wat zeker ook van belang is bij zulke temperaturen, is dat we zoveel mogelijk de zon buiten houden. Dit doen we met zonwering, screens, aan de buitenkant van de ramen. Immers, bij zonwering aan de binnenkant komt de warmte alsnog het gebouw in! 

Aangenaam binnenklimaat

Door deze maatregelen lag de temperatuur bij ons in het pand tijdens de hittegolf gemiddeld rond de 22°C, wat erg aangenaam was. En dat terwijl onze grondwaterbron voor het koelen van de vloeren maar op 40% van zijn capaciteit draaide! 

Het was misschien zelfs iets té aangenaam voor collega’s die in korte broek op werk verschenen, want ja, zo modern zijn wij! Maar voor de rest was er zeker sprake van TOP! KOELING! 


Paul Frijters

Geschreven door:

Paul Frijters

Productontwikkeling