Vloerverwarming en uw vloer wordt niet warm?

6 mogelijke oorzaken + oplossing!

Heeft u vloerverwarming en wordt uw vloer niet warm? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals vervuiling, een installatiefout of verkeerd gekozen vloerafwerking. Hieronder vindt u de meest voorkomende oorzaken, mét oplossing. 

Oorzaak 1: Uw huis is heel goed geïsoleerd
Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig zo goed geïsoleerd, dat er maar heel weinig warmte nodig is voor opwarming en de vloerverwarming snel weer uitgaat. U kunt dan het gevoel hebben dat de vloer niet verwarmd is, terwijl de ruimte wel op de gewenste temperatuur is.
De oplossing hiervoor is stoken op het ritme van de dag. Stel uw thermostaat zo in dat de vloer opwarmt als u er bent. Door die momenten bewust in te plannen voelt de vloer en de ruimte altijd comfortabel aan.

Oorzaak 2: Zoninstraling of warmte van apparaten beïnvloedt de thermostaat
Uw vloerverwarming kan uit staan doordat uw thermostaat geen warmte vraagt vanwege zoninstraling of warme straling van apparaten zoals ovens, (spel)computers of tv’s. Dit komt eveneens vooral voor bij goed geïsoleerde huizen.
Als u weet dat uw apparaten of zoninstraling op vaste momenten op de dag invloed kunnen hebben, kunt u hier rekening mee houden bij het instellen van uw thermostaat. Door op de thermostaat tijdelijk een hoge ruimtetemperatuur in te stellen warmt het verwarmingssysteem de vloer toch even iets op, zonder dat dit tot  een verhoging van de ruimtetemperatuur leidt. 

Oorzaak 3: Het systeem regelt niet goed of is niet goed ingeregeld
Er kan sprake zijn van een installatiefout. De thermostaat communiceert bijvoorbeeld niet goed met de ketel. Of de inregeling van de debieten over de groepen (woonkamer, slaapkamer, keuken) is niet goed. 
Daar hebben wij een mooie oplossing voor, de UMR (Universele Modulaire Regeling). Met behulp van de UMR kunt u per ruimte de temperatuur van uw vloerverwarming regelen. Zo kunt u dus nog wel de badkamer verwarmen als de woonkamer al op de gewenste temperatuur is. U kunt de UMR heel eenvoudig achteraf laten installeren, de thermostaten kunnen draadloos met de regelaar communiceren.

Oorzaak 4: De installatie is vervuild
Een slecht werkende vloerverwarming kan worden veroorzaak door vervuiling. De vloerverwarming laten reinigen is dan een optie, of u kiest voor EasyNext. 
Easy Next is een tweede kans voor uw vloerverwarming als deze bijvoorbeeld 10/15 jaar oud is. We passen uw vloerverwarmingssysteem aan, zodat deze weer helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd. We reinigen, zorgen ervoor dat deze beter is ingeregeld en we breiden uw mogelijkheden uit, zodat uw kamers afzonderlijk kunt verwarmen. Ideaal als u kinderen heeft die regelmatig op hun kamer zitten te studeren. 
Met Easy Next krijgt u meer comfort en bespaart u energie, zonder uw oude vloerverwarming te vervangen.

Oorzaak 5: De leidingen zijn te klein, waardoor de watertoevoer onvoldoende is
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt. We komen dit voornamelijk tegen bij laagtemperatuur-systemen. Het leidingbeloop en de primaire pomp zijn dan niet goed berekend.
Wij beschikken over een ultrasone flowmeter, waarmee we op de leiding (dus zonder iets open te maken) kunnen meten hoeveel liter er doorheen loopt. We hebben dan direct door of de beperkte watertoevoer de oorzaak is van uw probleem. Uiteraard geven we dan aan hoe het probleem kan worden opgelost.

Oorzaak 6: De vloerafwerking is niet juist gekozen
Bij vloerverwarming moet de energie wel door de vloerafwerking heen kunnen. Tussenlagen, zoals ondertapijt, een anti-kraaklaag bij laminaat of een dikke viltlaag kunnen de warmte tegenhouden.
Het kan zijn dat u dit niet wist. Of u bent onjuist geïnformeerd. Stuur een stukje van het tapijt of vilt naar ons op. We beoordelen graag voor u of het geschikt is voor vloerverwarming. We krijgen regelmatig monstertjes binnen.