Welke vloerafwerking kan wel/niet met vloerverwarming?

Hout, tegels, linoleum, PVC of parket, welke vloerafwerking kan wel met vloerverwarming en -koeling en welke niet? 

Lange tijd was men ervan overtuigd dat alleen tegels gecombineerd konden worden met vloerverwarming- en koeling. Op zich niet vreemd, want tegels geleiden warmte (of in geval van koeling in de zomer: koude) goed, terwijl elk ander materiaal dat je op de vloer legt in feite isoleert. Kun je dan geen parket of laminaat toepassen bij vloerverwarming- of koeling? Dat kan zeker wel, mits je de 'spelregels' in acht neemt,  in verband met die isolerende werking. 

Welke RC-waarde heeft het materiaal

Elk type vloerafwerking (hout, steen, pvc of laminaat) heeft tegenwoordig een Rc-waarde, die door de fabrikant wordt afgegeven. Die Rc-waarde is de factor om de warmteweerstandswaarde aan te geven. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe hoger de isolerende werking van het materiaal.

Het is belangrijk om bij de aanleg van een vloerverwarmings- en koelingssysteem rekening te houden met de Rc-waarde van de vloerafwerking. Die Rc-waarde heeft namelijk, samen met nog een aantal andere factoren, invloed op de warmteafgifte (of warmte-opname) van de vloerverwarming. 
Heb je een vloerafwerking met een hoge Rc-waarde (een hogere isolerende werking), dan kan de afgifte (of opname) toch op het gewenste niveau gebracht worden door bijvoorbeeld de leidingen dichter bij elkaar te leggen. Daar is echter ook wel een grens aan. 

Vloerverwarming en parket, een goede én duurzame keuze.

Over houten vloeren krijgen wij veel vragen. De meeste parketsoorten gaan uitstekend samen met vrijwel ieder type vloerverwarming. In principe zijn harde houtsoorten zijn beter te combineren met vloerverwarming, omdat zachte houtsoorten minder goed tegen temperatuurschommelingen kunnen. Ze gaan dan ‘werken’ waardoor naden en kieren ontstaan. Overigens zou je bij zachtere houtsoorten het parket wel kunnen verlijmen op de afwerkvloer om dat tegen te gaan. Op de website van Parket en vloerverwarming vind je alle informatie over de toepassing van parket in combinatie met vloerverwarming en adressen van erkende parketwinkels die gespecialiseerd zijn in parket in combinatie met vloerverwarming.

Parket en vloerverwarming

Houden vloerkleden of banken warmte tegen?

Dan tot slot nog de vraag in hoeverre vloerkleden op de vloer nog invloed hebben. Ja, wel wat, maar veelal vindt de warmte zijn weg wel, deels door en om een vloerkleed (of bijvoorbeeld een bank) heen, dus die invloed is gering.