Daarom kies je voor vloerverwarming

Eén groot verwarmingselement

Dankzij een met water gevuld kunststof buizensysteem, dat onzichtbaar in de vloer is aangebracht, wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Vloerverwarming geeft stralings­warmte van een lage temperatuur waardoor geen luchtcirculatie met stof plaatsvindt en de lucht niet uitdroogt. De gehele vloer is als het ware één groot verwarmingselement. Dit is een zeer efficiënte en energiezuinige manier van warmteafgifte.

Constante temperatuur

Handig om te weten is dat vloerverwarming wat trager werkt dan radiator verwarming: het veranderen van de binnentemperatuur vraagt meer tijd. Het ge­hele vloeroppervlak moet tenslotte verwarmd worden. Maar is de ruimte een­maal op temperatuur, dan blijft het ook lange tijd comfortabel warm. Als de woning op temperatuur is en er geen warmtevraag meer is kan de vloer soms koud aanvoelen. Dit betekent overigens niet dat het systeem niet werkt. Het is belangrijk de tempera­tuurinstelling overdag zo constant mogelijk te houden en in de nacht de temperatuur slechts 1-2 graden te verlagen.

Vloerafwerking en warmteweerstandswaarde

Omdat de vloer een extra functie heeft, is het belangrijk aandacht te schenken aan het type vloerbedekking. Het beste resultaat (de meeste warmte doorgifte) bereik je met een harde vloerbedekking. Bijvoorbeeld van (natuur)steen, PVC/vinyl of linoleum. Ook katoenen, wollen en nylon tapijten zijn goed toepasbaar, mits deze zijn voorzien van een geweven rug en geen vaste foamlaag hebben van meer dan 3mm. De totaaldikte van de vloerbedekking mag niet meer bedragen dan 10mm.

Vloerverwarming in combinatie met parket

De meeste parketsoorten gaan uitstekend samen met vrijwel ieder type vloerverwarming. Hout is een natuurproduct waarvan de kwaliteit per soort vloer sterk kan verschillen. In principe zijn harde houtsoorten zijn beter te combineren met vloerverwarming, omdat zachte houtsoorten minder goed tegen temperatuurschommelingen kunnen. Ze gaan dan ‘werken’ waardoor naden en kieren ontstaan. Zachtere houtsoorten kun je verlijmen op de afwerkvloer om dat tegen te gaan. Bij hout in combinatie met vloerverwarming heb je wel altijd te maken met een lagere warmteafgifte en een geringere koelfunctie.

Navraag bij een erkende parketleverancier over toepasbaarheid is erg belangrijk. Op de website van Parket en vloerverwarming vind je alle informatie over de toepassing van parket in combinatie met vloerverwarming en adressen van erkende parketwinkels die gespecialiseerd zijn in parket in combinatie met vloerverwarming.

Parket en vloerverwarming

Welke RC-waarde heeft het materiaal

Elk type vloerafwerking heeft tegenwoordig een Rc-waarde, die door de fabrikant wordt afgegeven. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger de isolerende werking van het materiaal. De Rc waarde mag niet hoger zijn dan 0,09 m2 K/W. Leg de vloeren bovendien zonder isolerende ondervloer of ondertapijt en bevestig de vloer met speciale lijm, niet met spijkers. Zorg dat bij verlijming zo min mogelijk luchtinsluiting plaatsvindt. Download de brochure.

Droogstoken

In een pas gebouwde woning  is nog veel vocht aanwezig van natte bouwmaterialen zoals beton, cement, spuitwerk en lijm. Voor stenen, maar vooral houten vloeren is het belangrijk de temperatuur langzaam  te verhogen (om de 3 dagen steeds een paar graden) tot de gewenste eindtemperatuur bereikt is. Vervolgens duurt het een tot twee jaar voordat al het vocht uit de woning is. Droogstoken kost meer energie, uw energieverbruik zal geleidelijk minder en stabiel worden.

En hoe zit het nu met koeling?

In plaats van warm water kan er ook relatief koud water door de vloerleidingen stromen. Hiermee bereik je comfortkoeling. Dit betekent dat de binnentemperatuur enkele graden kan dalen ten opzichte van de buitentemperatuur. Het verschil tussen buiten en binnen is nooit zo groot dat het onaangenaam aanvoelt. Elke ruimte is koel, maar niet te koud. Onvergelijkbaar met airconditioning dus, maar wel zo comfortabel en gezond!

Heeft u interesse of wilt u meer weten over vloerverwarming en/of koeling? Neem dan contact op met uw installateur of zoek een installateur bij u in de buurt. Door ons geselecteerde installateurs adviseren u graag over de mogelijkheden van vloerverwarming in uw (bestaande) woning.