Bewapeningsnetten, bevestigingsnetten en krimpnetten, wat is het verschil?

Regelmatig krijgen wij van klanten de vraag of we het staal dat al in de vloer ligt kunnen gebruiken voor het bevestigen van de vloerverwarming. Dat ligt er helemaal aan wat het doel is van de netten die er al liggen. Er is namelijk een verschil tussen bewapeningsnetten, bevestigingsnetten en krimpnetten voor vloerverwarming. Aan het ene net kunnen wij de vloerverwarming prima bevestigen, aan het andere moeten we dat juist niet doen. 

Bewapeningsnetten

Bewapeningsnetten zijn stalen netten in de constructieve vloer. Deze hebben tot doel de constructie van het gebouw te verstevigen. In principe kunnen wij hier de vloerverwarming altijd aan bevestigen, mits de bewapening constructief aan elkaar bevestigd is.

Bij een monolithische vloer ligt op de zand/grind ondergrond een stalen net met daarop supportliggers en daarop weer een stalen net waar wij de vloerverwarming aan kunnen bevestigen. Bij een breedplaatvloer zijn de onderwapening en supportliggers al fabrieksmatig in de betonvloer ingebracht. Het net dat op de uitstekende supportliggers wordt aangebracht kunnen we eveneens gebruiken voor het bevestigen van de vloerverwarming. 

Altijd in overleg met de constructeur

Aanpassingen in de supportliggers zijn tijdens de montage wel vrijwel altijd nodig, om beschadigingen aan de leidingen te voorkomen en sneller te kunnen werken. Dergelijke tijdelijke onderbrekingen in de constructie gaan altijd in overleg met de constructeur en de vlechter. Zijn zij akkoord, dan knippen we het net in, waarna de vlechter deze na de montage weer aan elkaar bevestigt.

Bevestigingsnetten

Bevestigingsnetten zijn stalen netten die specifiek zijn bedoeld voor de bevestiging van de vloerverwarming. Als in de vloer niet geboord mag worden, bijvoorbeeld omdat zich in de vloer veel leidingen bevinden of holtes die ook als luchtkanaal voor de ventilatie worden gebruikt, plaatsen we een stalen net (meestal 3 mm) op de afwerkvloer. Dit net doet enkel en alleen functie als bevestigingsnet voor de vloerverwarming. 

Fysiek veel minder belastend

Het heeft overigens onze voorkeur om bevestigingsnetten te gebruiken. Onze monteurs hoeven daarvoor minder te boren (minder fijnstof) en minder voorovergebogen te werken. Het is daardoor een fysiek veel minder belastende werkwijze die ook veel beter past in ons MVO-beleid.

Vloerverwarming krimpnetten

Aan krimpnetten voor vloerverwarming kun je nooit leidingwerk bevestigen. Vloerverwarming Krimpnetten worden gebruikt om het uitzetten of krimpen van de vloer, met als gevolg scheuren of andere beschadigingen, tegen te gaan. Het is een alternatief voor het toevoegen van verstevigende middelen (bij een cementdekvloer: Tomid) of kunststofvezels (bij een gietvloer) aan de afwerkvloer.

Toevoegmiddelen of kunststofvezels maken de vloer vaak stroperiger en daardoor moeilijker om te bewerken tot een mooie, gladde vloer. Een vloerverwarming krimpnet is eenvoudig aan te brengen en varieert in dikte, afhankelijk van de belasting die de vloer moet kunnen hebben. Dat wordt bepaald door de constructeur en vloerenlegger.

Een krimpnet leg je los op de vloerverwarming. Je mag er nooit leidingwerk aan vastmaken, omdat het ‘werkt’ en daardoor schade zou kunnen ontstaan aan de leidingen.