Bouwen aan een betere toekomst met Habitat for Humanity

De bouwreis zit erop. Wat een reis en wat een ervaring was het! Wat waren de nieuwe Roemeense bewoners dankbaar. Vandaag vliegt het bouwteam moe, maar voldaan terug naar Nederland. 

Het was een leuke, gezellige maar zeker ook zware week. De bouwploeg had maar één doel voor ogen: zoveel mogelijk afkrijgen, zodat de nieuwe bewoners zo snel mogelijk in hun nieuwe woningen terecht kunnen. Het streven was om na een week zwoegen minimaal 1 en hooguit 2 huizen af te hebben. De TBI ploeg heeft echter alle verwachtingen overtroffen. Na 5 dagen zwoegen waren er bijna 4 woningen afgerond!  

Wij bedanken het gehele TBI bouwteam voor de ongelofelijke inzet. Uiteraard zijn wij supertrots op onze collega Sandra!

Lees de persoonlijke verhalen op Facebook

12-04-2019

Na een lange avond Ajax-Juventos (er is een uur tijdsverschil) was het voor sommige bouwers wel even slikken toen de wekker op dag 4 vroeg afging. Anderen waren na de eerste helft naar het hotel gegaan en hadden iets minder moeite met opstaan.

Er wachtte weer een lange dag van stuccen, schuren en schilderen op ze. Om klokslag 8 uur kwam het busje het bouwteam halen. Het was een verademing toen de bus rond half 5 weer het bouwterrein opreed.

Iedereen begint zijn lijf nu wel te voelen en krijgt steeds meer respect voor de ‘echte’ bouwvakkers. Maar…. het resultaat mag er wezen! De huizen gaan er steeds meer bewoonbaar uitzien. Veel muren zijn van ruw beton of gipsplaten veranderd in strakke witte muren.

Liefhebbers konden voor het avondeten nog een stadswandeling in het plaatsje Constanta maken. Alleen mannen kozen hiervoor; de dames waren wel even klaar met de fysieke inspanning. Opvallend was dat veel oude gebouwen er erg verpauperd uitzagen.

11-04-2019

Iedere morgen krijgt het bouwteam een veiligheidsinstructie. Er is een werkindeling beschikbaar en de bouwers gaan in tweetallen aan de slag. Vanalles wordt onder handen genomen..... plafonds, wanden, ramen, deuren.... Het bouwteam gaat als een speer. Onze Sandra blijkt een kampioen in het stuccen van wanden te zijn. Er wordt de hele ochtend hard gewerkt tot de lunch rond een uur of 12. 's Middags gaat het team vervolgens weer vol aan de bak.

Op de tweede dag heeft een van de toekomstige bewoners de bouwploeg bij haar thuis uitgenodigd. Zij woont nu samen met haar man en 2 kinderen in een kleine 2-kamer woning met een klein keukentje en een klein badkamertje. In de beide kamers staat een bed waar ze op slapen, televisie kijken en zelfs eten. Er is geen bankstel of eettafel beschikbaar. Straks wonen ze in een woning met een woonkamer, 2 slaapkamers, keuken en badkamer. Wat een fijn idee!

De derde dag was een lange dag, want na afloop van het werken ging de televisie aan voor de wedstrijd van Ajax - Juventus. 's Avonds weet Adi, de begeleider van Habitat for Humanity, altijd wel een leuk restaurantje om te eten. Zo sluiten ze de dagen gezellig af. Want naast al dat keiharde werken, moet er natuurlijk ook flink gelachen worden!

Bekijk de film of lees meer op Facebook.

09-04-2019

Gisteren was dan het zover; het bouwteam is met de grote klus gestart in het plaatsje Cumpana. De ploeg heeft gipsplaten en raamprofielen geplaatst en muren en plafonds gestuct. De toekomstige bewoners werken ook hard mee aan hun nieuwe woning. Lees meer op Facebook.

07-04-2019

Het bouwteam heeft zich zaterdagochtend op Schiphol verzameld en is met het vliegtuig richting Boekarest vertrokken. 's Middags heeft de groep eerst een rondleiding door de stad gehad om de stad en vooral elkaar beter te leren kennen. Vanmiddag reist de bouwploeg door naar Constanta waar ze morgen gaat beginnen aan de grote bouwklus.

Lees het verslag van het bouwteam!

04-04-2019

Op zaterdag 6 april 2019 is het zover. Collega Sandra Klunder-Scheurwater vertrekt dan met TBI voor de bouwreis naar Roemenië. 

Een paar weken geleden hebben alle bouwers hun werkkleding al in ontvangst genomen. Bepakt met speciale schoenen met stalen neuzen, werkbroeken, werkshirts en een soft shell jack zijn zij nu klaar voor de reis.

Zaterdag om 6.30 verzamelt het bouwteam op Schiphol om vervolgens af te reizen naar Boekarest. De volgende dag vertrekt de bouwploeg met een busje naar Constanta. Vanuit hier gaan ze samen met de nieuwe huiseigenaren en lokale ondernemers bouwen aan een betere toekomst. Dat wordt flink stuccen, schuren, sauzen en schilderen voor Sandra!

Volg de belevenissen van het bouwteam op de Facebookpagina van TBI. Op deze pagina kunt u de komende dagen Sandra’s belevenissen volgen.

30-01-2019

Hoe zou het zijn als u geen eigen huis hebt? Géén stromend water, géén eigen toilet en geen privacy? Het hebben van een thuis is toch een eerste basisbehoefte? Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld. Helaas is dat niet overal vanzelfsprekend.

Partnership met Habitat for humanity

Habitat bouwt aan een wereld waarin iedereen een veilig (t)huis heeft. Daarom bouwt Habitat huizen samen met de nieuwe huiseigenaren. In die landen waar het minder vanzelfsprekend is om een dak boven het hoofd te hebben dan hier in Nederland.

Precies daarom is TBI in 2014 een partnership met Habitat for Humanity aangegaan. Habitat for Humanity bouwt namelijk aan een wereld waarin iedereen een thuis heeft. Een woning is de basis voor een gezond en veilig bestaan en daar heeft iedereen recht op. Dit doet Habitat for Humanity in landen waar het minder vanzelfsprekend is dat men een eigen dak boven het hoofd heeft. Sinds de oprichting in 1976 heeft Habitat for Humanity zo al meer dan 13 miljoen mensen aan een betere toekomst geholpen.

Bouwen in Roemenië

Van 6 april tot 15 april 2019 gaan 12 TBI’ers met de nieuwe huiseigenaren en lokale ondernemers in Roemenië bouwen aan een betere toekomst. Vanuit WTH neemt onze administratieve collega Sandra Klunder-Scheurwater deel aan de bouwreis. Wij zijn hartstikke trots op Sandra! Natuurlijk gaan we haar volgen bij haar voorbereidingen en tijdens haar reis.

Sandra: “Ik kijk graag naar woonprogramma’s en houd van het inrichten en gezellig maken van woningen. Deze mensen zijn al blij als ze een eigen toilet of stromend water hebben. Terwijl wij het in Nederland hartstikke goed hebben, klagen we over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld over de kosten van de zorgverzekering, kussentjes die niet mooi meer zijn en het niet kunnen vinden van een mooi nieuw kledingstuk. We zouden best eens wat meer mogen waarderen wat we hebben. Een huis is een eerste basisbehoefte en dat gun ik iedereen!”


Wilt u ook een steentje bijdragen? Dat kan! Daar is Sandra hartstikke blij mee. 

 

Bouw mee met Sandra en doneer!