Conceptwoningen en procesverbeteringen: de winst is groot

Of het nu gaat om de Heijmans ONE, de IQwoning van Ballast Nedam, PCS van Dura Vermeer, de Nieuwbouw Concepten van BAM Wonen of LekkerEIGENhuis en BeterBASIShuis van TBI, doel is sneller en beter bouwen tegen lagere kosten. Dat gaat niet zonder hele nauwe samenwerking tussen de betrokken partijen. Wij zijn bij al deze concepten (en meer) betrokken en dat leidt in de samenwerking met onze partners tot procesverbeteringen met impact.

Termen als ketensamenwerking en lean bouwen zijn al jaren niet meer weg te denken uit onze branche. Beter en nauwer samenwerken, minder fouten en faalkosten en meer waarde creëren voor de eindklant. Door slimmer te zijn met elkaar en continu te verbeteren. Klinkt allemaal goed en ook logisch, maar in de praktijk blijkt het in veel gevallen niet zo eenvoudig. 
Voor werkelijke ketensamenwerking is enorm vertrouwen in elkaar nodig en daar komt een cultuurverandering bij kijken in de branche die niet 1-2-3 is doorgevoerd. Erg mooi vind ik dan ook de voorbeelden waarbij het wel lukt, ook uit onze eigen praktijk.

Geen klant-opdrachtgeverrelatie, maar partners

Want wij zitten bij WTH uiteraard ook niet stil als het om dit soort onderwerpen gaat. Er heel concreet handen en voeten aan geven vergt alleen echt wel wat inspanning. Bij ons zijn onder meer de conceptwoningen een grote aanjager geweest. 

We zijn bij al de hierboven genoemde concepten (en meer) betrokken en dat levert, los van de nieuwe montagemethoden en het vergaand prefab bouwen, veel verbeteringen op. Zeker op het vlak van samenwerking. Inmiddels hebben we met sommige bedrijven niet eens meer een klant-opdrachtgeverrelatie. We zijn echt partners geworden die samen continu willen verbeteren. 

Processen onder de loep

Die procesverbeteringen komen voort uit de druk bij conceptwoningen om het sneller, beter en goedkoper te doen voor de eindklant. Als het sneller, beter en goedkoper moet ga je logischerwijs je processen eens goed onder de loep nemen. En dan kom je al snel tot de conclusie dat er stappen zijn die je kunt skippen. Tenminste, als je dat samen met de andere bedrijven doet.

Nauwelijks nog teken- en calculatiewerk

Zo tekenden we bij verschillende concepten samen het proces van onze samenwerking compleet uit. Wat doen wij, wat doen jullie, is dat logisch zo en hoe kan het slimmer? Doordat we ook nog een prijzenmatrix opstelden met vaste prijzen standaardiseerden we het hele proces van tekenwerk en calculatie zo, dat het nauwelijks nog tijd kost. 

We hebben nu onder meer een complete bibliotheek aangelegd met tekeningen voor de vloerverwarming en –koeling voor alle variaties van de Nieuwbouw Concepten van BAM Wonen. Dat was heel veel werk, maar het maakt het mogelijk dat – in dit geval bij de Nieuwbouw Concepten van BAM Wonen Comfort Partners -onze partner elke keer zelf de tekeningen uit de bibliotheek kan plukken die ze nodig heeft. 

Alle dubbele handelingen eruit

Ook de nazorg gaan we nu zo regelen dat alle onnodige en dubbele handelingen eruit gaan. We zijn niet bang om dingen uit handen te geven en evalueren op vaste momenten. Als er iets misgaat gooien we niet met modder, maar we kijken hoe we de volgende keer voorkomen dat dit gebeurt.

Geen eigenbelang, wel een gezamenlijk belang

Wat je ook merkt als je zo in vertrouwen samenwerkt en open en eerlijk alles op tafel gooit: het gezamenlijke doel is de focus, niet het individuele. Als je een voordeel ziet dat jou niet per se wat oplevert maar je partner - en de klant of eindgebruiker! - wel, dan ga je daarvoor. Ook niet onbelangrijk: we helpen elkaar om ons aan onze afspraken te houden.

Gewoon beginnen

Overigens klinkt dit nu allemaal alsof het wel vanzelf is gegaan, maar dat is niet zo. Ik denk dat iedereen de voordelen van betere samenwerking ziet, maar je moet er wel mee beginnen. Dat hebben wij dus ook gedaan. Niet langer die ideeën uitstellen omdat het zo druk is, maar gewoon beginnen. En ja, dan moet je soms even door de stront omdat het nou eenmaal niet makkelijk is om dingen te veranderen, maar die verbeteringen leveren wel direct wat op.

Proces- én productinnovaties

Met sommige partners werken we al bijna als één bedrijf en dat maakt het werk er alleen maar leuker en beter op. Met andere partners gaan we ook die kant op. Ook als het gaat om productinnovaties. Zo gaan we samen naar slimmere concepten toe waarbij minder handen nodig zijn in de montage, want die handen worden schaars. En zo gaan we ook naar concepten toe met totaaloplossingen voor comfort en gezondheid, waarbij onze regeltechniek niet alleen de vloerverwarming en –koeling omvat, maar ook de ventilatie, beveiliging, verlichting, zonwering en noem maar op.

Samen zijn we slimmer!


Joris van Eijkeren

Geschreven door:

Joris van Eijkeren

Commercieel Manager