Draadloze vs bedrade thermostaten

Er verschijnen steeds meer draadloze thermostaten op de markt. Hoewel wij ze ook in ons leveringsprogramma hebben, adviseren wij veel liever bedrade thermostaten (regelingen). Hieronder leg ik uit welke nadelen er zijn bij draadloze thermostaten en welke voordelen een bedraad systeem volgens ons heeft.

Dat er steeds meer draadloze thermostaten op de markt verschijnen kan worden verklaard door het, zo op het eerste oog, grote gebruikersgemak. Je kunt zo’n systeem immers overal ophangen en zit niet meer vast aan één specifieke plek. Er hoeven tijdensde bouw ook geen loze leidingen voor opgenomen te worden. Wij merken echter dat een draadloos systeem lang niet altijd zo’n goede keuze is. Om die reden willen we de voor- en nadelen benoemen van draadloze en bedrade thermostaten.

Voor- en nadelen draadloze thermostaten

De voordelen van een draadloos systeem zijn duidelijk, zoals eerder benoemd heb je de vrijheid in de plaatsbepaling van de thermostaten. De nadelen wegen wat ons betreft echter veel zwaarder.

Draadloze systemen zijn duurder dan bedrade systemen

Draadloze thermostaten moeten gevoed worden met batterijen. Dat is niet duurzaam en kan voor verhuurders van woningen (zoals woningcorporaties) duur uitpakken, als voor de vervanging van de batterijen specifiek iemand alle woningen moet bezoeken. De bewoner ervaart lege batterijen als een storing van de installatie. Er wordt een afspraak gepland om een monteur langs te laten komen, die vervolgens alleen de batterijen hoeft te vervangen.

Draadloze thermostaten kunnen een beperkt bereik hebben in verband met bouwkundige obstakels zoals betonijzer, stalen kozijnen, stalen trappen en holle baksteen waarin veel koolstof verwerkt zit. Draadloze thermostaten zijn gevoeliger voor storingen.
Een storing kan ontstaan door:

  • verlies van bereik, veroorzaakt door bijvoorbeeld later geplaatste apparaten of meubilair, zoals een wasmachine, koelkast, spiegel, stalen archief kast, stalen haard, enz.
  • andere apparaten in uw huis of dat van de buren die straling veroorzaken, zoals draadloze en mobiele telefoons, het wifi-netwerk, radiografisch speelgoed enz.
  • leegraken van batterijen, waardoor het zendbereik afneemt.

Voor- en nadelen bedrade systemen

Een bedraad systeem kent het nadeel wat nu juist het voordeel is van draadloos: je kunt het niet overal ophangen. Maar de plaats van een thermostaat mag ook niet geheel willekeurig gekozen worden. Deze thermostaten leveren wel een betrouwbare verbinding,ze zijn goedkoper en ze hebben geen extra voeding nodig in de vorm van batterijen.

Onze elektronische thermostaten zijn zogenaamde power stealing thermostaten, wat wil zeggen dat ze hun spanning uit de regelaar halen en standaard kunnen worden aangesloten met 2 draden. Een bestaande bedrade thermostaat kan dus zo vervangen worden,er is geen derde draad of batterij nodig voor de voeding.

Passende oplossing

Natuurlijk laat WTH u nooit in de kou staan. Zo hebben we bijvoorbeeld een regelaar die zowel met bedrade als draadloze thermostaten overweg kan. Mocht u draadloze thermostaten hebben die niet goed functioneren dan kunt u altijd nog een draadje trekken. Of als u de woning gaat uitbouwen en bedrading is niet gewenst of mogelijk, dan hebben we vast een hele geschikte draadloze thermostaat voor u. Uniek is dat wij zelfs apparatuur speciaal ontwikkeld hebben waarmee wij indien nodig de signalen vanonze thermostaten volledig kunnen meten en afstellen. Dit maakt ons systeem betrouwbaarder

Warmte regelen per ruimte

Wanneer u iedere ruimte van een eigen thermostaat voorziet, kunt u gecombineerd met een UMR (Universele Modulaire Regelaar) ook iedere ruimte apart verwarmen. Hoe comfortabel is het als u bijvoorbeeld alleen de slaapkamer van de kinderen kunt verwarmenals zij daar huiswerk moeten maken? Ook daarvoor bieden onze thermostaten en UMR’s altijd de perfecte oplossing.

Wat weegt zwaarder?

Wat ons betreft wegen de voordelen van bedrade systemen veel zwaarder dan het enkele voordeel van een draadloos systeem dat je het overal op kunt hangen. Het gebruikersgemak van bedrade systemen is ook veel groter, er kunnen immers veel minder snel storingen voorkomen. Wij adviseren dan ook altijd te kiezen voor een bedraad systeem.