WTH-verdeler: een sterk staaltje kunststof

Het is alweer 10 jaar geleden dat onze kunststof verdelers op grote schaal toegepast gingen worden in de woningbouw. Een goed moment, dachten wij, om een onderzoek te doen. Hoe staat het er nu voor met die kunststof verdelers? Zijn de verwachtingen die wij hadden – dat ze nog net zo goed zijn als toen – uitgekomen, of is er sprake van veroudering, slijtage en vervuiling? Extra reden voor dit onderzoek: we gaan in Nederland steeds meer koelen. Een kunststof verdeler is hier uitermate geschikt voor, omdat deze niet gevoelig is voor condensvorming en roest. De uitslag van ons onderzoek leest u hier.

Ik herinner me nog goed de tests die we deden tijdens de ontwikkeling van onze kunststof verdelers. Zo’n productontwikkeling is natuurlijk een proces van testen, verbeteren, weer testen, weer verbeteren, net zo lang tot het product aan de verwachtingen voldoet. Wij ontwikkelden lang door op de technische kwaliteit van de verdeler. We wilden, zogezegd, de Rolls-Royce maken onder de verdelers. 

Alles van de beste kwaliteit

Eén van de uitdagingen daarbij zat in de zogenaamde o-ringen, die je gebruikt voor de afdichtingen. Die o-ringen zijn vaak de zwakste schakel in een verdeler, omdat hier de kans op een lekkage het grootste is. Zoals voor alle onderdelen in deze verdeler kozen we dus ook voor de beste kwaliteit rubber voor die o-ringen en investeerden we veel tijd in het optimaliseren van de maatvoering. Het doel: je moet de verdeler makkelijk in elkaar kunnen zetten (zonder veel weerstand) en tegelijkertijd moet de afdichting supergoed zijn.

Hoe zou zo’n 10 jaar oude verdeler er nú uitzien?

Na lang testen en door-ontwikkelen lukte het ons een verdeler af te leveren die aan onze hoge standaarden voldeed. 

Maar goed, dat is dus allemaal 10 jaar geleden en inmiddels is die kunststof verdeler in tienduizenden huizen toegepast. Nooit kregen we ook maar één klacht over die verdelers en toch waren we nieuwsgierig: hoe zou zo’n 10 jaar oude verdeler er nu uitzien? We besloten er een uit een huis te halen (waarbij we de bewoners natuurlijk een nieuwe verdeler gaven ter vervanging) en onderwierpen de verdeler aan exact dezelfde tests als 10 jaar geleden. Wat bleek? Er was geen enkel verschil. De verdeler is nog in precies dezelfde hoge kwalitatieve staat als 10 jaar geleden. 

Extra slimme keuze

Onze kunststof verdeler is dus supersterk en met het oog op de toekomst een extra slimme keuze. Er zijn steeds meer goed geïsoleerde huizen die gebruik maken van warmtepompen en lage temperatuur vloerverwarming.  Om ook in de zomer een comfortabel binnenklimaat te houden stijgt de behoefte naar vloerkoeling. In het algemeen is bij vloerkoeling in de zomer de kans op condensvorming heel af en toe aanwezig. Bijvoorbeeld als het gaat onweren en er een hoge luchtvochtigheid ontstaat. Door de isolerende werking van het kunststof zal condensvorming niet snel optreden. Mocht dit toch het geval zijn dan is onze kunststof verdeler daar prima tegen bestand.

Heeft u vragen over dit blog of uw eigen verdeler? Neem gerust contact met mij op via 078-6510640.


Paul Frijters

Geschreven door:

Paul Frijters

Productontwikkeling