Pomp vloerverwarming vervangen

Er zijn een aantal oorzaken waardoor je vloerverwarming niet werkt.

Eén van de oorzaken kan zijn dat de circulatiepomp vast zit. Als je vloerverwarmingsinstallatie gebruik maakt van een hoog temperatuur mengverdeler (Module HT) van WTH dan is de verdeler voorzien van een A-label UPM3 circulatiepomp,

Hoe werkt een circulatiepomp?

De UPM3 circulatiepomp zorgt ervoor dat te warm water vanuit het primaire systeem wordt vermengd met afgekoeld water uit de vloerverwarming om zo tot de juiste mengtemperatuur te komen. Een keerklep voorkomt dat warm water vanuit het primaire systeem direct in de retour terecht kan komen. Het water uit het primaire systeem wordt direct in het secundaire systeem gebruikt voor het verwarmen van de ruimten door middel van de verschillende groepen. Het water dat door de warmtebron aan deze verdeler wordt aangeleverd mag maximaal 90 graden Celsius zijn. De maximale werkdruk is 6 Bar. 

De temperatuur bij een mengverdeler wordt bepaald door de vooraf ingestelde temperatuur op het thermostatisch regelventiel. Het unieke is dat de UPM3 pomp vanuit haar eigen interne regeling kan moduleren op contant drukverschil, maar optimaal functioneert als deze direct vanuit de WTH UMR2 regeling wordt aangestuurd waardoor het systeem slimmer en energiezuiniger is.

De WTH UMR2 regeling  is als enige verkrijgbare regeling  voorzien van een pomp en ventiel kick. Als de vloerverwarmingsinstallatie 24 uur niet actief is geweest, dan worden 1x per 24 uur automatisch alle kleppen open gestuurd en de pomp geactiveerd. Dit voorkomt vast zitten van de kranen en vast zitten van de circulatiepomp.

Specificaties

Wissen
Toepassen

Productcategorie

Wissen
Toepassen

Beschikbaarheid

Wissen
Toepassen



De installatie werkt niet omdat de pomp vastzit.

Als de vloerverwarmingsinstallatie tijdelijk buiten gebruik is, bijvoorbeeld in de zomerperiode of als je voor het eerst je vloerverwarming in gebruik neemt, dan kan het voorkomen dat de circulatiepomp vast zit of staat geblokkeerd.

Hoe weet je dat de vloerwarmingspomp kapot is?

Als de circulatiepomp de oorzaak is dat de vloerverwarming niet werkt dan zal er geen warm water door de vloerleidingen stromen waardoor de leidingen vanuit de verdeler koud aanvoelen terwijl de pomp op de verdeler wel warm/heet is. Dit hoeft niet direct te betekenen dat de pomp kapot is. Check eerst of de pomp niet geblokkeerd is. Als de pomp geblokkeerd is (het eerste lampje op de pomp is rood en de laatste geel) kun je dit mogelijk zelf oplossen.

 

Wat kun je doen om dit op te lossen?

Haal de stekker van de pomp uit het stopcontact, zodat er geen spanning meer op staat. Aan de voorzijde van de pomp kun je een kruiskop schroevendraaier in de pomp duwen. Je kunt nu de pomp-as handmatig heen en weer draaien. (lichte druk uitoefenen)

 

Waarschijnlijk is de pomp nu niet meer geblokkeerd. Sluit de voedingsstekker weer aan en check of de pomp gaat functioneren zodra je begint met verwarmen. (Het linker lampje op de pomp is nu groen met direct daarnaast één of meerdere gele lampje(s)).

Is de pomp nog steeds geblokkeerd? Neem dan contact op met je installateur of met een installateur bij jou in de buurt.

Wanneer moet ik de pomp vloerverwarming vervangen

Bevat je bestaande WTH vloerverwarmingssysteem nog een ouderwetse D-label circulatiepomp (voorzien van 3-standenschakelaar) voor het rondpompen van het warme water van de vloerverwarming? Dan adviseren wij om de WTH vloerverwarmingspomp te vervangen voor een duurzame en energiezuinige A-label UMP3 circulatiepomp. Zelfs als jouw pomp nog niet aan vervanging toe is kan het voordelig zijn om de pomp te vervangen door een nieuwe.
Door het vervangen van de pomp vloerverwarming voor een energiezuinige Grundfos A-label circulatiepomp kun je eenvoudig besparen op de energiekosten tot wel € 100,- per jaar. En het is beter voor het milieu.

Pomp vloerverwarming vervangen kosten?

Voor het beste advies voor het vervangen van de pomp van de WTH vloerverwarming en de kosten adviseren wij je om contact op te nemen met je installateur.

Pomp vloerverwarming zelf vervangen

Ook als je de pomp van je vloerverwarming zelf wilt vervangen of als je wilt weten hoe je de pomp vloerverwarming zelf kunt vervangen is het verstandig om je eerst goed te laten informeren over de mogelijkheden.

Neem hiervoor contact op met je installateur of zoek een installateur bij jou in de buurt.