Vloerverwarming in beton

Vloerverwarming plaatsen onder een betonvloer

Vloerverwarming heeft veel voordelen ten opzichte van andere verwarmingsinstallaties. Met vloerverwarming kies je voor optimaal wooncomfort met een laag energieverbruik. Bovendien is vloerverwarming onderhoudsvrij, zorgt voor een betere luchtkwaliteit en je hebt meer keuzevrijheid bij het inrichten van je woning doordat de leidingen onzichtbaar in de vloer zijn verwerkt.

We merken dat bewoners steeds vaker kiezen voor een cementdekvloer of betonvloer met vloerverwarming en wij krijgen dan ook steeds vaker de vraag of je vloerverwarming in beton of onder een betondeklaag kunt plaatsen. Om de vraag maar meteen te beantwoorden; Een zandcement of betonvloer is prima te combineren met het gebruik van vloerverwarming.

Specificaties

Wissen
Toepassen

Productcategorie

Wissen
Toepassen

Beschikbaarheid

Wissen
Toepassen


1 - 12 van 21


1 - 12 van 21

Vloerverwarming in beton waarmee moet je rekening houden?

Wanneer je kiest voor een zandcement dekvloer of betonvloer in combinatie met vloerverwarming moet je wel rekening houden met enkele factoren. Een betonvloer zet gemakkelijk uit en daardoor is er kans op scheurvorming. Om scheurvorming te voorkomen moeten uitzetvoegen geplaatst worden op de juiste plaats. Zo kan het beton werken en uitzetten zonder dat het gaat scheuren. De leverancier van de betonvloer zal als het goed is, in samenwerking met de installateur van de vloerverwarming bepalen waar de thermische onderbrekingen en uitzetvoegen moeten komen.

Vloeropbouw

De dikte bij een zandcement of betonvloer is erg belangrijk. Bij toepassing van vloerverwarming in een afdekvloer van beton adviseren wij een minimale dikte van een cementdekvloer of betonvloer van 10 centimeter aan te houden. Afhankelijk van de beschikbare opbouwhoogte kan de dikte van betonvloeren met vloerverwarming zelfs oplopen tot 18 cm.
De opbouw van een betonvloer met vloerverwarming ziet er als volgt uit:

  1. Grond of bestaande vloerplaat/funderingsplaat
  2. Afvoeren, waterleidingen en elektriciteit
  3. Uitvullaag
  4. Isolatie
  5. Vloerverwarming
  6. Betonvloer

De minimale dikte van de opbouw betonvloer met vloerverwarming hangt ook af van de verwachte belasting op de vloer en de draagkracht van de ondergrond. Per toepassing verschilt de draagkracht en dus ook de aanbevolen dikte van een betonvloer met vloerverwarming. In een garage zal de betonvloer meer gewicht moeten dragen dan in een woonkamer. De betonvloer in een garage moet dan ook dikker zijn dan een vloer in uw woonkamer. Over het algemeen geldt een minimale dikte van een betonvloer met vloerverwarming van 80 mm. Het is belangrijk om de juiste dikte te kiezen voor de betonvloer, want anders kunnen er barsten in het beton ontstaan.

Minimale dikte zwevende zand-cementdekvloer

Vloerverwarming gemonteerd op een isolatielaag noemen we een ‘zwevende cementdekvloer’. Wij adviseren om bij vloerverwarming een opbouwdikte van de dekvloer aan te houden van 70 mm exclusief tegelafwerking.

De eerste ingebruikname vloerverwarming in beton of cement

Voordat je de vloerverwarming in gebruik neemt is het belangrijk dat je de betonvloer of cementvloer eerst enkele weken laat uitdrogen. Na een drietal weken mag je de vloerverwarming aanzetten op een laag niveau. Op die manier kan het beton langzaam uitdrogen en uitharden. Daarna kun je starten met het opstookprotocol. Vraag altijd eerst bij je installateur naar het opstookprotocol.

Opstookprotocol vloerverwarming van WTH

Heeft je installateur geen eigen opstookprotocol? Volg dan onderstaande instructie,
Na het natuurlijk droogproces van de betonvloer kan de vloerverwarming langzaam in gebruik worden genomen. Op de eerste stookdag zet je de kamerthermostaat (of thermostaten) in huis vragend en stel je de watertemperatuur van de vloerverwarming in op 25°C.

Afhankelijk van het type vloerverwarmingsverdeler stel je dit in op de warmtebron (raadpleeg hiervoor de handleiding van de warmtebron, of vraag je installateur om advies), of door middel van de knop op het thermostatisch ventiel van de vloerverwarmingsverdeler.

Vervolgens verhoog je elke drie dagen de watertemperatuur met 5°C tot een maximale watertemperatuur van 50°C. Zo warmt de bouwkundige constructie langzaam op en het nog aanwezige vocht in de vloer verdampt. In het begin van de opwarming kan het lang duren voordat het effect van de thermostaatknop zichtbaar wordt op de thermometer. Dit wordt veroorzaakt door het trage opwarmen van de bouwkundige constructie. Geen reden tot zorgen dus.

Bouwvocht

Afhankelijk van de bouwperiode duurt het ongeveer één jaar voordat al het vocht uit de woning is gestookt. Droogstoken kost energie, het energieverbruik zal echter geleidelijk lager worden en stabiliseren.

Waarom kiezen voor een betonvloer met vloerverwarming?

De voordelen van vloerverwarming; Meer comfort en een lager energieverbruik

Vloerverwarming is over het algemeen een stuk zuiniger in energieverbruik, waardoor de energiekosten meestal lager zijn. Het rendement uit de installatie is hoger, doordat gebruik gemaakt wordt van een lagere watertemperatuur. Bovendien stook je minder, omdat de woning bij een lagere temperatuur al aangenaam aanvoelt.  Bovendien wordt door de gelijkmatige temperatuur luchtcirculatie voorkomen. Daardoor is er geen koude trek langs de vloer en ook de energie kostende “warme deken” tegen het plafond ontbreekt. Door de lagere temperatuur bespaar je op energiekosten.

Vloerverwarming is een comfortabele en bijna natuurlijke manier om de woning te verwarmen. Voor een optimale besparing op je energiekosten adviseren wij om voor vloerverwarming een maximale nachtverlaging van bijvoorbeeld 1°C te hanteren omdat bij vloerververwarming de opwarmtijd van de vloer wat langer is. Hierdoor kan het bij een grotere nachtverlaging vrij lang duren voordat de vloer en ruimte weer op de gewenste temperatuur is. Bij een grotere nachtverlaging gaat kostbare energie verloren. Het is beter om de ruimtetemperatuur vast in te stellen op bijvoorbeeld 21°C.

In de onderstaande afbeelding is te zien dat de warmteverdeling van vloerverwarming een goede benadering van de ideale situatie is.

Vloerverwarming prijzen

Wil je meer weten over de kosten en de toepassing van vloerverwarming in combinatie met een beton of cementvloer. Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een advies op maat.