Afscheid van gas? Willen is kunnen!

Vanaf 2018 is het niet meer verplicht om nieuwbouwwoningen uit te rusten met een aansluiting op het gasnet. Een goede ontwikkeling. Of toch niet? Los van het feit dat ons gas straks op is (en we Groningen echt moeten gaan ontzien), mogen we zo langzaamaan wel wat radicalere stappen gaan nemen om de CO2 uitstoot drastisch terug te dringen. Is het schrappen van die verplichting dan wel genoeg? En moeten we wachten tot gemeenten alternatieve infrastructuren voor de energievoorziening hebben bedacht? Of kunnen we hier als innovatief, ondernemend Nederland zelf een oplossing voor bedenken?

De overheid is tot nu toe vrij onduidelijk in de communicatie rondom het afscheid van gas. Ja, we gaan over op andere energiebronnen. Maar wanneer precies? 
Gezien de huidige stand van het milieu, de klimaatdoelstellingen van Parijs, de ellende waar we Groningen mee opzadelen en de alternatieve energiebronnen die er al in veelvoud zijn, zou je zeggen: zo snel mogelijk. Maar de overheidsmaatregelen die nu genomen worden stimuleren dat niet. 

Gasaansluiting verbieden?

Vanaf 2018 de verplichting schrappen om nieuwbouwhuizen aan te sluiten op het gasnet is half werk. Dat het tot die tijd wel verplicht is, is toch eigenlijk al niet meer van deze tijd? Dat betekent dat er nu huizen worden aangesloten op gas, die dat over een jaar (of zelfs vanaf dag 1) al niet meer nodig hebben. Als we nu echt stappen willen maken, zou het andersom moeten zijn. Dat je vanaf 2018 geen gasaansluiting meer mág maken bij nieuwbouw.

We willen allemaal om

Volgens mij willen wij dat als branche, als bouwers van die huizen, ook heel graag. Overal om mij heen hoor ik die geluiden. Geen half werk meer nu, we willen er echt voor gaan. Ook particulieren willen om. Subsidies voor duurzaamheidsmaatregelen zijn elk jaar binnen 2 maanden op, zo’n run is erop. Ik merk het zelfs thuis. Wij zijn onlangs verhuisd en ik hóefde niet eens het woord verduurzaming in mijn mond te nemen, dat deed mijn vrouw al vóór mij. We koken nu op inductie, hebben zonnepanelen op het dak, uiteraard vloerverwarming door het hele huis en straks bronnen in de tuin met een warmtepomp. Wij hebben geen gas meer nodig.

Het kan allang

Toch is er ook wel die neiging om te wachten op de overheid. ‘Moeten gemeenten niet nadenken over een alternatieve infrastructuur voor de energievoorziening?’ Feit is echter: het kan allang. We hébben die alternatieve energiebronnen die het mogelijk maken zelfvoorzienend te zijn en helemaal geen gas meer nodig te hebben. Waarom pakken we nu niet door? Toch niet omdat de overheid niet doorpakt?

Willen is kunnen

Ik ben dagelijks getuige van innovaties in de branche. We zijn met WTH betrokken bij tal van NOM nieuwbouwconcepten die een aansluiting op gas totaal overbodig maken. Zo slim zijn we met z’n allen al jaren. “Willen is kunnen,” zeg ik regelmatig. In dit geval is er geen twijfel over beide. We willen het, en we kunnen het. Ik zou dus niet weten wat ons nu nog tegenhoudt.

In 2050 pas?

Ik kwam laatst een oud interview tegen van de NOS met toenmalig staatssecretaris Dijksma. Het interview vond plaats in 2016. Daarin zegt Dijksma: "Op de helft van deze eeuw moeten we volledig duurzaam zijn. De stappen moeten nu al gezet worden. Als we te lang wachten missen we de boot. Dan komen we de afspraken die we voor onze kinderen en kleinkinderen gemaakt hebben niet na. We zullen in Nederland van onze fossiele verslaving af moeten."

Over die kinderen en kleinkinderen en die verslaving kan ik het niet méér met haar eens zijn. Maar die doelstelling? Dat gaat ons veel en veel eerder lukken, daar ben ik van overtuigd!


Joop Bouwman

Geschreven door:

Joop Bouwman

Directeur WTH