De WELL standaard in Nederland, hoe zorgen we voor maximaal effect?
Een WELL-certificering krijgen voor je gebouw is echter wel een kostbare aangelegenheid. Dat vormt absoluut een barrière voor veel gebruikers en eigenaren van gebouwen. Terwijl er zoveel goeds in zit! Kunnen we het gedachtegoed van WELL dan niet op een andere manier breed integreren in bestaande bouw en nieuwbouw? Ik denk van wel.
U heeft er ongetwijfeld ook van gehoord: de WELL standaard. Deze Building Standard komt uit de VS. Daar werd in 2013, geïnitieerd door het Clinton Global Climate Initiative, het International WELL Building Institute (IWBI) opgericht. Het doel: de gezondheid en het welzijn van mensen stimuleren in de gebouwde omgeving.
Het IWBI meet, certificeert en het bewaakt de kenmerken van gebouwen die invloed hebben op de gezondheid en welzijn van de gebruikers van een gebouw.
Betere prestaties, minder ziekteverzuim
Echt een hele goede ontwikkeling vind ik. In plaats van een hoop stenen en techniek worden gebouwen zo een middel om mensen te helpen zich goed te voelen, beter te presteren en sneller gezond te worden. De kosten voor bedrijven bestaan vaak voor 90% uit personeelskosten. Nu ontstaat het bewustzijn dat als je goed voor je medewerkers zorgt, zij productiever en gelukkiger worden en minder vaak ziek zijn, en dat je gebouw daar een belangrijke bijdrage aan levert. Bovendien levert dat ook nog eens meer op dan een paar procent besparen op energie of facilitaire diensten (hoe belangrijk die energiebesparing ook is!).
Alleen voor de iconen?
In Nederland is er nu één gebouw WELL-gecertificeerd, het WTC in Utrecht. Leuk detail voor ons is dat wij daar met onze vloerverwarming en -koeling een bijdrage aan mochten leveren en daar zijn we natuurlijk trots op :-) Maar één gebouw is natuurlijk nog niet zoveel. Dat komt vooralsnog vooral doordat het best complex is om deze Amerikaanse standaard om te zetten naar de Nederlandse normen volgens mij. Al vrees ik er ook voor dat de WELL-certificering alleen zal zijn voorbehouden aan grote bedrijven. De grote beleggers en huurders met volume die bereidt zijn de grote investering die bij de certificering hoort te doen.
Dat is jammer, want het liefst willen we natuurlijk dat niet alleen de iconische gebouwen, maar alle gebouwen in Nederland positief bijdragen aan gezondheid, comfort en geluk. Denk alleen al aan scholen. Die hebben echt de budgetten niet om enorme investeringen te doen in standaarden zoals WELL (of BREEAM), maar als er een plek is die gezond zou moeten zijn om in te verblijven…
Niet wachten, gewoon doen
Daarom willen we een oproep doen aan de hele branche: architecten, projectontwikkelaars, gebouweigenaren, bouwers, installateurs, adviseurs en alle anderen. Laten we niet wachten tot de WELL standaard zich verder heeft doorontwikkeld en toegankelijker wordt. Laten we nu al het beste halen uit het mooie gedachtegoed van WELL en dat verwerken in bestekken en ontwerpen. Want wat let ons om die ideeën over gezondheid en comfort nu al mee te nemen in renovatie, transformatie en nieuwbouw? WELL werkt met honderd eisen, verdeeld over zeven categorieën: water-, lucht- en lichtkwaliteit, eten, fitness, comfort en ‘mind’. Als we dit met z’n allen omarmen kunnen we Nederland niet alleen duurzamer, maar ook gezonder maken. En als je zo’n kans hebt, dan grijp je die meteen, toch?!