MOR team TU Delft overall 2e bij Solar Decathlon 2019 met innovatief renovatieconcept

Een aantal jaar geleden heeft TBI deelgenomen als sponsor met de Solar Decathlon in Versailles. Het team won hier de derde prijs en het resultaat straalt nog altijd op de Green Village in Delft. Na lang aarzelen verkoos ik toendertijd mijn afstuderen boven deelname aan die wedstrijd, wat ik achteraf toch als een gemiste kans zag. Dit jaar was deelname aan de Solar Decathlon 2019 in Hongarije een stuk minder moeilijk om over na te denken. En deze keer niet als student, maar als sponsor om met de producten van WTH een toegevoegde waarde te leveren aan het gehele binnenklimaat. En de beslissing om deel te nemen was een hele goede:  MOR team TU Delft heeft met maar liefst 8 podiumplekken in de 10 categorieën (een nieuw wereldrecord) de tweede overall prijs gewonnen!

Winnaar in 8 van de 10 categoriën

De vreugde in alle mailtjes en posts op Linkedin spatte er vanaf de afgelopen dagen. “We hebben nog geen podium gemist”, was de kreet na wéér een 1e of 2e plek in een bepaalde categorie. Zoals je van de TU Delft gewend bent, is de lat een stuk hoger gelegd dan eigenlijk de bedoeling was voor deze wedstrijd waar het gaat om een renovatieconcept. Het lastige aan een renovatieconcept is de gevarieerdheid van de bestaande situatie en dit door-vertalen naar een schaalbaar concept. Met mijn oranje bril op lijkt het alsof de inzendingen van andere universiteiten (en landen) de paviljoens zijn vormgegeven als vrijstaande woningen, als een soort concept car, waardoor de belemmering in het ontwerp en mogelijkheden een stuk minder complex worden. 

Team MOR van de TU Delft heeft letterlijk een uitsnede nagebouwd van een verdieping uit de Marconitoren in Rotterdam, waardoor zij wel direct te maken kreeg met de belemmeringen van het bestaande: dat wat renovatie juist een grote uitdaging maakt. Los van een schaalbaar renovatieconcept (de constructieve opbouw van de Marconitoren is typerend voor haar tijd en vrij veel toegepast in andere gebouwen in Nederland), zit hierin ook het thema: “transformatie van kantoor naar woningbouw” vervlochten. De beloning voor deze complexiteit is wel merkbaar geweest in de puntentelling van de wedstrijd. Ook was financiële haalbaarheid een speerpunt in het concept van MOR, zonder dat dit een thema is waar concreet op werd beoordeeld. Voor de wedstrijd minder van belang, maar voor de schaalbaarheid na de wedstrijd wel! Voor de ontwikkelaars in Nederland rest mij te zeggen: houd MOR in de gaten wanneer het team weer terug is in het land, want we gaan hier waarschijnlijk nog veel over horen.

Betrokkenheid van WTH

Inmiddels alweer een jaar geleden werd er vanuit TBI een rondleiding georganiseerd op de Green Village in Delft. Vanuit de organisatie van de TBI innovatieprijs hebben we die middag ideeën leren visualiseren en hebben we een eerste blik kunnen werpen op de ideeën van MOR. De collega’s van WTH bleven iets langer plakken bij de posters en presentatie maquette van MOR. Daar hebben we aangegeven geïnteresseerd te zijn om mee te denken in de verdere uitwerking van het concept op het gebied van het bieden van het juiste comfort.

Eind 2018 werd dit concreet. Nadat wij al wat langer in gesprek waren met MOR bleken ondertussen ook onze TBI zusters JP van Eesteren, MDB en Croonwolter&Dros aangehaakt, waarbij we vooral met Croonwolter&Dros nauw contact hadden voor de installaties. 
(Lees hier meer achtergrond informatie over de inzending en onze betrokkenheid)

Nadat het paviljoen in Delft was opgebouwd en feestelijk geopend aan het begin van de zomer van 2019, werd het direct erna weer afgebroken om vervoerd te worden naar Hongarije voor de wedstrijd. Het paviljoen zal na afloop van de Solar Decathlon nogmaals worden opgebouwd in Delft. Dan is het beschikbaar voor rondleidingen. Als u geïnteresseerd bent, houd dan de website van MOR of de Green Village goed in de gaten!

 


Ewout Smit

Geschreven door:

Ewout Smit

Innovatie