WTH Sponsort baanbrekend MOR-project TU Delft

Bij veel Nederlandse gebouwen is het energieverbruik hoog. MOR is van mening dat dit anders zou kunnen. Ook onze volgende generaties hebben recht op een gezonde leefomgeving. Gebouwen moeten daarom veranderen, energiezuiniger worden en meer teruggeven aan hun omgeving.  In Nederland zijn er 2 grote uitdagingen: de enorme hoeveelheid kantoren met een hoog energieverbruik en de grote vraag naar betaalbare starterswoningen. 

Zo’n 55% van de Nederlandse kantoren heeft een energielabel, dat lager is dan C. Vanaf 2023 moeten al deze kantoren betere energieprestaties leveren. Voor 2030 moeten ook nog eens zo’n miljoen nieuwe woningen bij komen. Bestaande kantoren kunnen gerenoveerd worden tot prachtige energiezuinige appartementen voor starters. Door de focus op transformatie van kantoorpanden naar woningen slaat Team MOR twee vliegen in één klap. 

Wat is MOR en wat gaat het doen?

MOR (Modular Office Renovation) bestaat uit een team van 54 studenten van de TU Delft met maar liefst 20 nationaliteiten uit 14 disciplines. Dit team vertegenwoordigt Nederland dit jaar op de Solar Decathlon Europe in Szentendre, een voorstadje van Boedapest in Hongarije. 

De Solar Decathlon is een internationale studentenwedstrijd voor duurzame bouw. Het evenement heeft als hoofdthema Renovatie. In 2002 vond de Solar Decathlon voor het eerst plaats op initiatief van het Spaanse Ministerie van Volkshuisvesting en de regering van de Verenigde Staten. Dit jaar strijden maar liefst 11 universiteitsteams van over de hele wereld om de competitie te winnen.

Het doel van MOR is om gebouwen en woningen te realiseren, die meer teruggeven aan hun omgeving dan ze verbruiken. Daarbij gaat het om lucht, water, energie, biomassa en materialen. Denk daarbij aan op zonne-energie aangedreven en zelfvoorzienende woningen, die met geavanceerde technologieën zijn uitgerust. Alles draait hierbij om duurzaamheid. Uiteraard maakt MOR daarbij gebruik van prefab producten.

 

Energie: hergebruiken van de door het gebouw geproduceerde energie, die het gebouw niet nodig heeft. Bijvoorbeeld voor omliggende gebouwen of opslag in batterijen voor momenten van stroomuitval.

Lucht: filteren van de buitenlucht, waardoor een veel comfortabeler en gezonder binnenklimaat ontstaat.

Materiaal: gebruiken van demonteerbare, circulaire en milieuvriendelijke materialen. De materialen met hun specifieke kenmerken zijn vastgelegd in een materialenpaspoort. 

Water: Verzamelen van regenwater van het dak om de planten in het gebouw van water mee te kunnen voorzien. Water kan ook voor andere toepassingen gebruikt worden.

Biomassa: het verbouwen van voedsel binnenin het gebouw (champignons, groenten, kruiden) via hydrocultuursystemen op de woonverdiepingen en een kas op het dak.

Op 15 januari 2019 heeft MOR een prototype voor de Solar Decathlon gepresenteerd. 

Inmiddels is de bouw van het prototype gereed. Lees op de website van het MOR team over hoe de voorbereiding op de bouwplaats verlopen is en over de constructie. Voor de wedstrijd wordt het prototype vanuit Delft naar Hongarije getransporteerd. Na de wedstrijd krijgt het prototype een permanente plek in Delft op de Green Village voor verder onderzoek.

Video over het gieten van het beton op de bouwplaats 

Sponsoring door WTH

Samen met TBI-zussen J.P. van Eesteren, Croonwolter&Dros en andere bouwpartners sponsort WTH dit prachtige project van de TU Delft. J.P. van Eesteren sponsort de bouw, Croonwolter&Dros de installatie en WTH de vloerverwarming en –koeling. De vorige editie van de Solar Decathlon is ook door TBI-bedrijven gesponsord. Dit concept staat nog altijd tentoongesteld op de Green Village.

In de zomer van 2018 heeft het MOR-team haar concept aan ons gepresenteerd tijdens een innovatiebijeenkomst van TBI. Op dat moment was het team al bijna klaar met de vormgeving ervan. De volgende stap was het zoeken van geschikte partners voor kennis en ontwikkeling.

Het integrale vraagstuk was complex. Dit had te maken met de moeilijke uitgangspunten van de bestaande bouw. Gedurende het engineeringstraject hebben alle partners nauw samengewerkt en meegedacht met de studenten. Voor een beter afgiftevermogen van het systeem van WTH hebben we bijvoorbeeld ook invloed op de innovatieve vloeropbouw gehad. WTH heeft het project gesponsord in de vorm van expertise en een vloerverwarmingsinstallatie. TBI-zussen Croonwolter&Dros en J.P. van Eesteren hebben ook hun expertise ingezet. 

J.P. van Eesteren is de hoofdaannemer van het project. Onze TBI-zus heeft haar expertise ingezet om te helpen bij de maakbaarheid van het project. Ook heeft J.P. van Eesteren geadviseerd in de producten en welke partijen de studenten konden gaan benaderen. Zij heeft bovendien het team gecoacht bij de werkvoorbereiding en de werkrealisatie. Daarnaast heeft J.P. van Eesteren fysiek allerlei medewerkers ter beschikking gesteld op het gebied van engineering, werkvoorbereiding, uitvoering en projectmanagement. De VGN-verantwoordelijkheid valt onder J.P. van Eesteren. De VGN-certificering staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu.  Deze TBI-zus gaat ook mee naar Hongarije om het MOR-team bij de presentatie van het project te begeleiden.

Croonwolter&Dros heeft meegekeken in het ontwerpproces en het bouwteam ter plaatse ondersteund. Deze TBI-zus heeft de overige installaties geleverd, zoals de sanitaire installaties, laadsystemen en warmtepomp. Relatief nieuw is het gebruik hierbij van Phase Change Materials voor de opslag van warmte. Als het kouder weer wordt, dan staan de Phase Change Materials opgeslagen warmte af. Dit zorgt voor een gelijkmatiger temperatuur in het gebouw. 

Natuurlijk zijn wij trots dat we hebben kunnen bijdragen aan dit innovatieve project. Het MOR-team van de TU Delft wensen wij veel succes tijdens de Solar Decathlon in Hongarije!

WTH trotse sponsor van MOR