"Groene" Trudo Toren op Strijp=S te Eindhoven

Op Strijp-S in Eindhoven, pal achter Apparatenfabriek, verrijst een spectaculaire groene woontoren: De Trudo Toren. Deze woontoren van 75 meter  wordt gebouwd door Stam + De Koning, in opdracht van Sint Trudo.

Verticaal bos

Een toren met een 'verticaal bos', naar een ontwerp van de Italiaanse architect Stefano Boeri Architetti The Studio. Boeri tekende voor vergelijkbare projecten in Zwitserland en China. Zijn ontwerp voor Strijp-S is uniek in Nederland. De Trudo Toren biedt ruimte aan 125 sociale huurwoningen. Compacte en comfortabele lofts van 50m2 en 3,5 meter hoog. Elke loft krijgt een balkon en twee grote groenbakken. In die bakken komen maar liefst 125 volwassen bomen, tot wel 6,5 meter hoog en 5.200 struiken en planten, klimmers en hangers. Zo ontstaat ook hier straks een bos dat zich in de hoogte uitstrekt, met aan de voet van het gebouw een gemeenschappelijke tuin van 350 m2. 

Aantrekkelijke woonomgeving en beter leefmilieu in de stad

"Stedelijke bebossing verbetert het leefmilieu van de stad. De Trudo Toren op het voormalige fabrieksterrein van Philips is daar een uitgesproken voorbeeld van. Het wordt wereldwijd het eerste verticale bos in de sociale woningbouw. De woontoren biedt met zijn 19 verdiepingen plaats aan 125 appartementen voor starters. Een aantrekkelijke woonomgeving voor mensen met een bescheiden inkomen. Én een unieke bijdrage aan het beantwoorden van de grote klimaatuitdagingen in onze samenleving."

Samenwerking met lokale partijen

Voor het ontwerp van het ambitieuze groenplan werken de landschapsarchitecten van Stefano Boeri Architetti, Laura Gatti nauw samen met DuPré Groenprojecten uit Helmond en kwekerij Van den Berk uit Sint-Oedenrode. Sint Trudo levert de woontoren op inclusief het groen en blijft daarna verantwoordelijk voor het onderhoud.  Zoals ook elders op Strijp-S komen op de begane grond publiektrekkende functies, zoals retail en horeca. Op de eerste verdieping bevinden zich bergingen voor de loftbewoners en circa 350 m2 kantoorruimte. Voor parkeren is volop ruimte in het Veemgebouw. 

Duurzaam ontwerp

Een groene oase in de stenige omgeving van Strijp-S. Op jaarbasis goed voor zo'n 50.000 kilo CO2-absorptie en 13.750 kilo zuurstof. Wederom een uniek woonmilieu voor Eindhoven. 

Duurzaam binnenklimaat

In goede samenwerking met bouwer Stam+de Koning en installateur Unica Installatietechniek voorzien wij alle 125 appartementen, de entree en de gemeenschappelijke ruimte van vloerverwarming en –koeling. Wij zijn enorm trots dat wij deel mochten uitmaken van dit bijzondere project en wensen alle bewoners een gezond en comfortabel binnenklimaat toe!

Terug naar overzicht