In Scheveningen staat het roemruchte Oranjehotel. Nu een rijksmonument, tijdens de Tweede Wereldoorlog een Duitse gevangenis voor meer dan twintigduizend verzetsmensen. Tot 2010 diende het gebouw als regulier cellencomplex. Nu is dit voormalige huis van bewaring volledig getransformeerd tot herinneringscentrum, waarbij de bekende ‘Doodencel 601’ in zijn oorspronkelijke staat blijft behouden.

 

Samenwerken

Vanwege de beladen geschiedenis en ouderdom van het pand, kwamen bij de renovatie wat onvoorziene zaken tevoorschijn. Dit zorgde af en toe voor de nodige hoofdbrekers voor de Stichting Oranjehotel die in nauwe samenwerking met het Bouwteam vele vraagstukken moest oplossen, maar uiteindelijk met een mooi en historisch verantwoord eindresultaat.

Rijke historie

Tijdens de renovatie kwamen allerlei authentieke elementen tevoorschijn, zoals oorspronkelijke deuren en oude funderingen van een luchtplaats en geschutstoren. Daarnaast zijn vele voorwerpen met historische waarde gevonden. Een aantal daarvan zijn nu te bewonderen op de tentoonstelling over het Oranjehotel. Bij dit complexe renovatieproject stond het behoud van de historie van het Oranjehotel voorop. Daarvoor was een grondig voorbereiding noodzakelijk.

Educatief herinneringscentrum

Door de renovatie van het Oranjehotel tot herinneringscentrum, krijgt het gebouw nu een belangrijke educatieve waarde voor de volgende generaties zodat het verhaal van dit bijzondere rijksmonument niet verloren gaat.

Duurzaam

Om het pand energiezuinig te maken zijn allerlei duurzame technieken toegepast. Zo is het gebouw goed geïsoleerd en gasloos. Het verwarmen en koelen gebeurt met onze vloerverwarming en –koeling in combinatie met elektrische warmtepompen. Bovendien wordt hemelwater opgevangen via speciale dakbedekking. Daarna gaat het water de grond in waardoor het riool en de waterzuivering wordt ontlast.

Wij zijn er trots op dat wij dit mooie project mochten voorzien van onze vloerverwarming en -koeling opdracht van Kuijpers Installaties.

De officiële opening geschiedt op vrijdag 6 september. Op donderdag 5 september 2019 is op NPO 2 om 20.25 uur een speciale uitzending te zien over de rijke historie van dit gebouw; Het geheime oorlogsdagboek van Riet Hoogland.

 

Terug naar overzicht