Vloerverwarming instellen

Vloerverwarming instellen

In geval van een nieuwe installatie is de vloerverwarming ingeregeld conform de berekeningen die daaraan ten grondslag liggen. De vloerverwarmingsinstallatie is in dat geval direct klaar voor gebruik en hoeft niet meer ingesteld te worden.
Echter kan het voorkomen dat persoonlijk voorkeuren of afwijkende vloerafwerking (bedekking) niet het gewenste comfort wordt bereikt. In dit artikel leest u meer over het inregelen en instellen van uw vloerverwarming.
Afhankelijk van de toegepaste vloerverwarmingsinstallatie kan deze mogelijk verder geoptimaliseerd worden voor uw situatie. Neem daarvoor contact op met uw installateur.

Voorbereiding van het inregelen / instellen van de vloerverwarming temperatuur

Afhankelijk van het type installatie is het mogelijk de watertemperatuur vloerverwarming te beïnvloeden welke door de vloerverwarming circuleert.

Lage temperatuur verdelers: (zonder circulatiepomp)
Hierop is de temperatuur niet door u zelf in te stellen. Dit dient te worden ingesteld in de warmteopwekker.

Hoge temperatuur vloerverwarmingsverdelers: (met circulatiepomp)
Hierop is een thermostatische regelknop geplaats.
Deze thermostatische regelknop dient voor het instellen van de water temperatuur van de vloerverwarming welke de vloer ingaat en kan worden ingesteld tussen 15°C en 50°C.

Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming?

Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.

Waarom is dit?

De huidige nieuwe huizen zijn zo goed geïsoleerd dat deze relatief snel op temperatuur komen. U wens zal zijn een comfortabele ruimte temperatuur met een lekker warme vloer.
Wanneer de aanvoer watertemperatuur van de vloer op 50°C wordt ingesteld zal de woning relatief  snel op temperatuur komen waardoor de vloerverwarmingsgroepen maar voor de helft warm worden omdat de ingestelde temperatuur op de thermostaat al is behaald. Gevolg, koude vlakken in de vloer. Door de water temperatuur op 30° tot 40°C in te stellen zal de vloer meer tijd krijgen om door te warmen alvorens de ingesteld ruimte temperatuur op de thermostaat wordt behaald. Hierdoor zal de vloer dus egaler warmer worden wat resulteert in een hoger comfort.

Een bijkomend voordeel is dat op deze wijze ook een energiezuiniger stookwijze wordt gerealiseerd. U creëert dus meer comfort en bespaart tevens energie.

Voorbeeld:

een zware vrachtwagen op gang brengen kost veel energie.

een zware vrachtwagen op gang houden kost minder energie.

-> Advies energie zuinig stoken:

- Aanvoer water temperatuur vloerverwarming tussen de 30° en 40°C.

- Nachtverlaging 1°C tot 1½ °C lager dan uw comfort temperatuur (bijvoorbeeld 21°C)

Mocht uw comfort ruimte temperatuur door bijvoorbeeld koude buitentemperaturen niet meer behaald worden dan dient de aanvoerwater temperatuur op uw verdeler met de thermostatische regelknop 5°C verhoogd te worden tot maximaal 50°C.

 WTH artikel D525 TH7420 Thermostatisch Regelelement
 

De vloerverwarmingsinstallatie is ontworpen conform het benodigde vermogen om de ruimte te verwarmen naar de ontwerptemperatuur van de ruimte met een daarbij behorend water temperatuur traject van de CV-installatie. Bij dit betreffende temperatuur traject (bijvoorbeeld 45°C-35°C) is de woning transmissie dekkend. Dit wil zeggen dat bij dit watertemperatuur traject de vloerverwarming het benodigde vermogen kan leveren om de ontwerptemperatuur in de ruimten te behalen (bijv. 21°C).

Vloerverwarming versus Radiatoren

Woning met radiatoren

Temperatuur ruimte 18°C en Temperatuur gewenst 20°C (ingesteld op thermostaat). De woonkamer thermostaat zal dan om warmte vragen om de ruimte temperatuur te verhogen. Hierdoor zullen de radiatoren warm worden en deze zullen de warmte de ruimte in stralen waardoor de ruimte temperatuur stijgt naar de gewenste ingestelde temperatuur van 20°C. De ruimte temperatuur is behaald en de ruimte thermostaat schakelt de warmtebron uit. Hierdoor koelen de radiatoren weer af want anders zou de ruimte temperatuur te hoog worden. De radiatoren worden pas weer warm wanneer er weer een onderschrijding van de ruimte temperatuur plaats vind.

Woning met vloerverwarming

Temperatuur ruimte 18°C en Temperatuur gewenst 20°C (ingesteld op thermostaat). Er gebeurt precies het zelfde als hierboven beschreven alleen dan met de vloerverwarming i.p.v. de radiatoren. De vloer wordt dus warm bij warmtevraag door de thermostaat en koelt af bij ruimte temperatuur behaald. Er is dan geen warmte vraag meer door de thermostaat.

Er is dus geen sprake van dat de vloer altijd warm zal zijn. De ruimte temperatuur is immers behaald. Door het thermostatisch regelelement op de vloerverwarmingsverdeler lager in te stellen, tussen de 30° en 40°C, zal de vloer langer verwarmd  blijven, daardoor egaler warm worden en een hoger comfort geven.

Filter Vloerverwarming instellen:

Type

Wissen
Toepassen

Thema

Wissen
Toepassen