Vloerverwarming instellen

Vloerverwarming instellen 

De vloerverwarming ligt er netjes in. Voordat de bewoner mag genieten van de aangename temperatuur, moet nog wel de vloerverwarming ingesteld worden. Dit wordt ook wel het inregelen van de vloerverwarming genoemd. We leggen je graag uit hoe je het beste vloerverwarming kan instellen.

Voorbereiding van het inregelen vloerverwarming?

Er zijn 2 verschillende methoden: 

1. Op basis van de transmissie berekening (nieuwbouw)

2.Op basis van groepslengte met ontwerptekening, wanneer (1) niet beschikbaar is.

Ad.1
De transmissie berekening wordt gemaakt door uw installateur. Deze regelt ook uw vloerverwarming systeem in voor oplevering van de woning. De inregelwaarden staan over het algemeen op de ontwerptekening vermeld.

Ad.2
Water kiest altijd de weg van de minste weerstand en daarom dienen de vloerverwarmingsgroepen op basis van leidinglengte te worden gebalanceerd. Vraag uw ontwerptekening op bij uw installateur.

Instellen van de vloerverwarmingstemperatuur?

Indien uw vloer niet egaal warm wordt en de ruimte temperatuur wordt wel behaald, betekent dit dat in korte tijd, een gedeelte van de vloer zoveel vermogen afgeeft waardoor de ruimte temperatuur reeds wordt behaald. Wij adviseren u de aanvoerwater temperatuur naar de vloerverwarmingsverdeler met 5° tot 10°C te verlagen. Hiermee wordt de opwarmtijd verlengt en de vloer egaler warm. Dit levert een hoger comfort.

Opstookprotocol vloerverwarming systeem (1e inbedrijfname eindgebruiker) 

Voordat we je uitleggen hoe je het beste je vloerverwarming kunt instellen, raden we je aan om eerst zes weken te wachten voordat de verwarming gebruikt wordt. Zo krijgt de afdeklaag op de vloerverwarmingsbuizen de tijd om goed uit te harden. Droge vloerverwarmingsystemen kunnen eerder verwarmd worden. Te snel gebruik maken van de vloerverwarming kan schade veroorzaken en dat is natuurlijk zonde. Na de plaatsing kan je dus het beste nog even wachten met het instellen van de vloerverwarming.

Hoe stel ik mijn vloerverwarming in?

Dit is afhankelijk van het type vloerverwarmingsverdeler welke bij u is geplaatst.

  1. Verdeler met pomp                     hoge temperatuurverdeler (mengverdeler)
  2. Verdeler zonder pomp                lage tempertuurverdeler

Ad.1
Op uw vloerverwarming verdeler is een thermostatische regelknop geplaatst waarmee u de aanvoerwatertemperatuur  kunt instellen van uw vloerverwarming systeem. Deze is te verstellen van 15° tot 50°C.
In verband met de geringe vermogensbehoefte van een nieuwbouw woning is het raadzaam deze tussen de 35° en 40°C in te stellen. Hiermee wordt de opwarmtijd verlengd en de vloer egaler warm. Dit levert een hoger comfort.

Ad.2
In deze situatie dient de warmteopwekker zorg te dragen voor de toelevering van de juiste water temperatuur naar uw vloerverwarming systeem. Raadpleeg uw handleiding van de opwekker.
In verband met de geringe vermogensbehoefte van een nieuwbouw woning is het raadzaam deze tussen de 35° en 40°C in te stellen. Hiermee wordt de opwarmtijd verlengt en de vloer egaler warm. Dit levert een hoger comfort.

Stelselmatig opwarmen van de vloerverwarming

Als men de vloerverwarming voor de 1e keer opwarmt kan door een te snelle opwarming met een te hoge aanvoerwater temperatuur van de vloerverwarming resulteren in schade in de dekvloer. Neem daarom de tijd voor het opstook protocol van uw vloerverwarming.

Temperatuur van de vloerverwarming

U kunt het beste even wachten voordat u gebruik maakt van de vloerverwarming na het inregelen van de vloerverwarming. De dikte van de afwerkvloer bepaalt hoe lang u dient te wachten, voordat u de vloerverwarming aan kunt zetten. U wacht een week per centimeter. De starttemperatuur van het te verwarmen water bedraagt 20°C. Iedere dag mag de temperatuur van de vloerverwarming met 5°C graden verhoogd worden tot een maximum van 50°C. Vaak zal het voldoende zijn om het systeem tot 35°C à 40°C te verwarmen.

Filter Vloerverwarming instellen:

Type

Wissen
Toepassen

Thema

Wissen
Toepassen