Remontabel gebouwd kantoor is schoolvoorbeeld van slim én circulair bouwen.

Het nieuwe kantoor van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management in Driebergen-Rijsenburg is onlangs officieel opgeleverd. Als één van de duurzaamste banken ter wereld, legde Triodos de lat qua duurzaamheid en kwaliteit extreem hoog. Het gebouw is remontabel gebouwd; aan het einde van de levensduur kan het worden gedemonteerd, waarna de onderdelen en materialen zijn te hergebruiken. Zowel Triodos Bank en EDGE Technologies als de bouwer hanteren hoge duurzaamheidsdoelstellingen. 

Volledig houten kern

In het bijzondere ontwerp van het Triodos-kantoor – van duurzaamheidsarchitect Thomas Rau – is de kern van het gebouw uitgevoerd in hout. Drie torens vormen samen het gebouw. Mede dankzij de toepassing van een warmte- en koudeopslag, het gebruik van ruim 3.000 m2 zonnepanelen en de plaatsing van 120 slimme, bi-directionele laadpalen is het kantoor energieneutraal. Het gebouw krijgt dankzij de gemeenschappelijke inspanning de hoogst haalbare duurzaamheidscertificering BREEAM Outstanding. de hoogste Europese duurzaamheidscertificering. 

Duurzame oplossingen én BREEAM gecertificeerd

Het streven naar een BREEAM Outstanding-certificaat zorgt voor de meest duurzame oplossingen binnen alle stappen van het proces. Ook worden voor dit certificaat alle onderdelen en stappen van het proces vastgelegd. Op het Triodos-project gaat dit vastleggen nog een stuk verder. Alle materialen die het gebouw ingaan, worden vastgelegd in Madaster, een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Het resultaat is dat straks van het gebouw een compleet materialenpaspoort bestaat. Aangezien het gebouw in 3D BIM is gemodelleerd, is het volledig duidelijk voor iedereen welke materialen er exact zijn toegepast. Van letterlijk elk onderdeel van het gebouw zijn kenmerken als afmetingen, gewicht, type en materiaal vastgelegd. Een voorbeeld hiervan is de enorme hoeveelheid schroeven die het gebouw telt. Omdat ook de kern geheel van hout is, telt het totale project maar liefst circa 65.000 schroeven, uiteraard van verschillende types. Al deze schroeven staan keurig beschreven, samen met alle andere materialen, in Madaster.

Schoolvoorbeeld van slim én circulair bouwen

Voor aannemer en onze TBI zus J.P. van Eesteren is dit project een schoolvoorbeeld van slim én circulair bouwen. Wij zijn dan ook enorm trots dat wij in samenwerking met installateur de Bosman Bedrijven Amersfoort en J.P van Eesteren een bijdrage mochten leveren aan dit vooruitstrevende project om te zorgen voor een duurzaam, comfortabel en gezond binnenklimaat met onze duurzame systemen voor vloerverwarming en -koeling. 

Meer weten over onze circulaire doelstellingen?

Samenwerkende partijen

Het nieuwe kantoor van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management is gebouwd in opdracht van Triodos Bank en projectontwikkelaar OVG Real Estate. Bouwer J.P. van Eesteren bouwde het duurzame gebouw volledig demontabel, naar een ontwerp en concept van RAU Architecten. De totale installatietechniek van het gebouw was in handen de Bosman Bedrijven Amersfoort. 

Terug naar overzicht