Vloerverwarming leggen

Vloerverwarming aanleggen

Voor een comfortabel en gezond klimaat heb je gekozen voor vloerverwarming. Nu ben je benieuwd hoe het proces precies in zijn werking gaat of heb je misschien zelfs plannen om zelf vloerverwarming te leggen. Wat heb je nodig voor het aanleggen van vloerverwarming? Is het mogelijk om de vloerverwarming zelf te leggen? Hoe kan je vloerverwarming aanleggen? Als dé vloerverwarmingsexpert in Nederland leggen we je haarfijn uit hoe je het beste vloerverwarming kunt aanleggen.

Vloerverwarming kun je plaatsen op vier verschillende manieren:

1. Elektrische vloerverwarming plaatsen

2. Draadmatten

3. Noppenplaten

4. Infrezen.

Twee soorten vloerverwarming kun je onderscheiden: warm water vloerverwarming en elektrische vloerverwarming. Bij elektrische vloerverwarming maak je geen gebruik van warm water, bij draadmatten, noppenplaten en infrezen doe je dit wel.

Specificaties

Wissen
Toepassen

Productcategorie

Wissen
Toepassen

Beschikbaarheid

Wissen
Toepassen


1 - 12 van 21


1 - 12 van 21

Elektrische vloerverwarming aanleggen

Elektrische vloerverwarming wordt vaak toegepast als bijverwarming in de badkamer. Elektrische vloerverwarming is eenvoudig te installeren en vooral geschikt voor ruimtes die niet continu gebruikt worden zoals een badkamer, hobbykamer of garage. Dit type verwarming is makkelijk aan te leggen waardoor de installatiekosten beperkt blijven. Je hebt ook geen dure CV ketel nodig of ander verwarmingstoestel. Wanneer je de verwarming niet continu hoeft te gebruiken kan een dergelijk systeem economisch gezien aantrekkelijk zijn. Voor ruimtes die continu moeten worden verwarmd zoals een woonkamer of slaapkamer is elektrische vloerverwarming minder geschikt omdat de stroomkosten op lange termijn dan te ver gaan oplopen. Voor grote ruimtes waar langer vloerverwarming gebruikt word is daarom de traditionele vloerverwarmingsmethode de beste optie.

Er zijn drie soorten elektrische vloerverwarming op de markt: elektrische vloerverwarming met matten, elektrische vloerverwarming met kabels en vloerverwarming met elektrische foliesystemen.

Stappenplan elektrische vloerverwarming aanleggen

Wil je zelf je elektrische vloerverwarming aanbrengen? Begin dan altijd met een goede voorbereiding en bekijk de overzichtstekening om een duidelijk beeld te krijgen van deze klus.

Bereken vervolgens de hoeveelheid vloerverwarming netten die erin moeten worden gelegd. Meet de ruimte van muur tot muur. Trek van de lengte- en de breedtemaat 20 cm af. Deel de kleinste maat door 53 cm: dat is de breedte van de elektrische verwarmingsmat. Hier zou je nog een aantal cm bij op kunnen tellen als speling. Rond af op hele banen en zo weet je ongeveer wat je nodig zal hebben.

Je kunt de ruimte voor het aanleggen van vloerverwarming overzichtelijk voor jezelf maken door een tekening te maken van de betreffende ruimte. Bepaal hoe je de matten neerlegt en hoeveel vloerverwarmingsmatten je nodig hebt. Nu heb je een prima vloerverwarming legplan waar je je voor de rest van het proces aan kan houden. Houd rekening met twee draden per mat (één aan elke kant) die je moet verbinden met de thermostaat van je elektrische vloerverwarming. Kies de plek van de thermostaat en de sensor. Neem dit over in je tekening. Sluit de thermostaat aan het stroomnet met een geaard snoer en geaarde stekker.

Test of je vloerverwarmingsmatten werken door de gebruiksaanwijzing van het systeem erbij te houden.

Vervolgens bevestig je het kastje van de thermostaat op ooghoogte aan de muur en plaats je loodrecht naar beneden een kabelgoot van ongeveer 2 cm voor de draden van de elektrische vloerverwarming.

Nu is het tijd om de vloer sensor van de thermostaat erin te plaatsen. Leg de eerste mat uit en plaats de sensor tussen de twee rijen verwarmingskabels in. Deze leidt je altijd door een koperen of plastic elektrapijpje zodat je hem altijd kunt vervangen. Voorkom dat er hoogteverschil ontstaat: snijd of hak de ondergrond een stukje uit. Leg de sensor 20 a 30 cm van de wand en leid de draden van de sensor via een kabelgoot naar de thermostaat.

Verbind de vloerverwarmingsnetten parallel met elkaar en laat per afzonderlijke mat een blauwe, bruine en een aardedraad naar de connectie box lopen. Leg de matten plat en laat ze niet knakken. Snij het metaalfolie van de mat in tot 10 cm vanaf de muur. Draai het restant aan de muurkant 180 graden en leg deze in de volgende baan, waarbij de metalen zijde ook bij dit stuk weer aan de bovenzijde komt.

Leg de volgende matten van de elektrische vloerverwarming op ongeveer 3 cm. Houd ruimte voor de aan- en afvoerdraden naar de connectie box. Voorkom hoogteverschillen door een ‘gootje’ te maken waarin je de draden legt. Verbind de matten onderling ook met duct tape en verbind deze aan de muurzijde van de ondergrond. Strip de zwarte manteldraad, de blauwe en de bruine draden en leid de sensordraden naar de thermostaat. Sluit alle draden aan op de thermostaat en verbind de draden op nummers. Bevestig de thermostaat op het opbouwkastje. Sluit de connectie box. Steek de stekker in het geaarde stopcontact en controleer of de elektrische vloerverwarming werkt. 

Nu kan je zelf je vloerverwarming leggen!

Noppenplaten, draadmatten en infrezen

Je weet nu hoe je elektrische vloerverwarming kunt leggen op kleinschalige ruimtes waarbij niet veel gebruik gemaakt wordt van traditionele vloerverwarming. Voor de grotere ruimtes is het raadzaam om wél de traditionele vloerverwarming toe te passen. Op lange termijn is dit namelijk voordeliger voor de portemonnee van de gebruiker én duurzamer voor het milieu.

Voor de traditionele vloerverwarming kan het voorkomen dat vloerverwarming leggen wenselijk is in een bestaande woning of bijvoorbeeld een nieuwe aangebouwde veranda. Maar bijvoorbeeld ook in de keuken of slaapkamers.

Met noppenplaten leg je gemakkelijk de vloerverwarming in de vloer. De voorgevormde noppenplaten hebben een snelle en eenvoudige montage dankzij de voorgevormde noppenplaten. Daarnaast zijn de noppen opgevuld met een duurzaam isolatiemateriaal, zodat de noppenplaten altijd hun vorm behouden. De overlappende en voorgevormde noppenfolie zorgt ervoor dat de isolatieplaten snel en gebruiksvriendelijk zijn aan te brengen. De vloerverwarmingsleidingen kunnen eenvoudig met de voet of hand tussen de noppen geduwd worden. Hier zijn geen extra bevestigingsmaterialen voor nodig.

Het draadmat systeem is het meest traditionele vloerverwarmingssysteem. Ook bij het draadmat systeem leg je snel en flexibel de vloerverwarming in de vloer. De gemakkelijk monteerbare verzinkte draadstaalmatten vormen geen enkele montagebelemmering, voor welke ruimte dan ook. Zelfs niet bij rondingen of diagonalen.

Bij bestaande woningen waar vloerverwarming toegepast moet worden, worden met een frees sleuven gemaakt. De vloerverwarmingsleidingen worden dan in de sleuven geplaatst. Hier zijn geen matten of platen voor nodig. In tegenstelling tot andere systemen die een bepaalde opbouwhoogte hebben, wordt de vloer hierdoor niet verhoogd.

Voor elke type woning is er een vloerverwarmingssysteem mogelijk. Het ligt dus vooral bij de wensen van de bewoner en de situatie van de woning.

Wij hebben een team wat al meer als 50 jaar expert is in het leggen van vloerverwarming en weten voor elke situatie een passende oplossing van voorbereiding tot aan de realisatie. Neem een kijkje tussen onze vloerverwarmings systemen en neem contact op voor de mogelijkheden.